ΥΠΠΟ & ΚΕΘΕΑ: Παρουσίαση καλλιτεχνικών project στο Μουσείο Μπενάκη


Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, 17.30′- 21.00′ πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των καλλιτεχνικών projects προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα παρουσιαστούν:

Ταινία animation από το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η ταινία animation με τίτλο «Ανθεκτικότητα» πραγματεύεται την ικανότητα του ανθρώπου να λυγίζει, αλλά να μη σπάει, τη δύναμή του να ξανασηκώνεται και να θέτει νέους στόχους. Μαζί προβάλλεται και η making of ταινία.  Η “Ανθεκτικότητα” δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα ANIMASYROS και έχει ήδη προβληθεί στο 16ο ομώνυμο φεστιβάλ της Σύρου.

Tαινία animation με τεχνική 2D και έκθεση εικαστικής δημιουργίας από το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ
Το animation με τίτλο«Τhe Child΄s Story by Charles Dickens» βασίζεται σε  μια ιστορία του Καρόλου Ντίκενς και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο και αισιόδοξη οπτική τα στάδια ανάπτυξης της ζωής ενός ανθρώπου. Σχεδιασμός-υλοποίηση εργαστηρίου animation (Για το Νεανικό Πλάνο) Κώστας Κατράκης.

Η γλυπτική εγκατάσταση με τίτλο « Είναι στο χέρι σου» αποτελεί μια συμβολική εικόνα της ζωής η οποία κάθε άλλο παρά τέλεια είναι. Μέσα από το συρμάτινο πλέγμα της συνδέει και ταυτόχρονα οριοθετεί την σχέση της ζωής του κάθε ανθρώπου με την κοινωνία μέσα στην οποία ανήκει, ανανοηματοδοτώντας την σχέση  του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο. Εικαστική επιμέλεια: Σταυρούλα Κωστάκου, Χριστίνα Δημακογιάννη, Ελένη Μπαρτζίλα. Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Μπαρτζίλα

Έκθεση γραφιστικής, κεραμικής και φωτογραφίας από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Ο alter ego (λατινικά για τον “άλλον εαυτό”) είναι ένας δεύτερος εαυτός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ξεχωριστός από την κανονική ή αληθινή πρωτότυπη προσωπικότητα ενός ατόμου. Ένα άτομο που έχει alter ego λέγεται ότι ζει διπλή ζωή. Τα άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης  ψάχνουν να βρουν «τον άλλο, καθαρό εαυτό τους» μέσα από τις δημιουργίες έργων γραφιστικής, κεραμικής και φωτογραφίας.

Η ταινία “Βόλτες” του ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΕΘΕΑ.
Σε αυτό το projec έφηβοι/ες και νέοι/νέες που υποστηρίζονται από το Δίκτυο μοιράζονται τη μουσική που τους αρέσει, δοκιμάζουν θεατρικά παιχνίδια, σκιτσάρουν, γυρίζουν βίντεο και τριγυρνούν στην πόλη με σκοπό να φτιάξουν μια ταινία με μικρές καθημερινές ιστορίες. Σχεδιασμός – υλοποίηση: Γεωργία Καρύδη, Ελεάνα Τσίχλη

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Kληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού επιχορηγεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια δημιουργικά σεμινάρια τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη των προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ να αποκτήσουν δεξιότητες, ενδιαφέροντα και εμπειρίες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Η ετήσια συνεργασία ΔΙΝΕΠΟΚ – ΚΕΘΕΑ ολοκληρώνεται με κοινή εκδήλωση στην οποία παρουσιάζονται στο ευρύτερο κοινό τα καλλιτεχνικά project που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των σεμιναρίων.  Η πολύχρονη συνεργασία των δύο φορέων εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στις πολιτικές για τον πολιτισμό.