Υποστήριξη των προσφύγων σε θέματα εξαρτήσεων


Την πρώτη συστηματική και μεγάλης εμβέλειας παρέμβαση στον προσφυγικό πληθυσμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ξεκίνησε το ΚΕΘΕΑ με τη συνεργασία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στην Αθήνα.

To πρόγραμμα «REFRAME» (Responding to Emergency needs and Fostering Refugees’ and Migrants’ Empowerment) υλοποιείται από κοινού από τους δύο φορείς με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REFRAMΕ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η προστασία μεταναστών και προσφύγων που έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και τις προοπτικές κοινωνικής τους ένταξης.

Με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ MOSAIC ο ΔΟΜ υλοποιεί το σκέλος του προγράμματος REFRAME που στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανισμών πρόληψης και απόκρισης όσον αφορά τη χρήση και την εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και της διευκόλυνσης της παραπομπής σε κέντρα απεξάρτησης.

Η παρέμβαση αυτή εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που συντονίζει ο ΔΟΜ στη Μαλακάσα, τη Θήβα και τη Ριτσώνα, και όπου αλλού χρειαστεί, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων του ΔΟΜ στην Αθήνα. Στις υπηρεσίες που προσφέρονται περιλαμβάνονται:

  • Συστηματική διερεύνηση αναγκών και παροχή ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε όλους τους ενδιαφερόμενους για θέματα νόμιμων και παράνομων ουσιών.
  • Ομάδες πρόληψης – έγκαιρης παρέμβασης για οικογένειες, γονείς, παιδιά και νέους.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρoβλήματα με τη χρήση  αλκοόλ και ναρκωτικών και παραπομπή τους, εφόσον υπάρχει ανάγκη, σε θεραπευτικές δομές του ΚΕΘΕΑ.
  • Ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επαγγελματιών και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας και τους ξενώνες για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας και παραπομπών.

Στην ομάδα υλοποίησης περιλαμβάνονται έμπειροι στη διαπολιτισμική προσέγγιση σύμβουλοι τοξικοεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ MOSAIC, διερμηνείς/ πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και νομικός σύμβουλος του ΔΟΜ. Το επόμενο διάστημα η ομάδα θα ενισχυθεί με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικούς θεραπευτές, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα ενημέρωσης.