Τοιχογραφία για τα 40 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. παρουσιάζεται επίσημα η μεγάλη τοιχογραφία για τα 40 χρόνια του KEΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η οποία δημιουργήθηκε από τον Same84 στο πλαίσιο των δημόσιων δράσεων της Urban Act, στον τοίχο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η τοιχογραφία, μία από τις μεγαλύτερες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου στην οδό  Κωνσταντινουπόλεως. Με τη θεματική της, που περνάει από το γκρίζο σε έναν καταιγισμό χρωμάτων, δημιουργεί  ένα νέο τοπόσημο για την πόλη, εκπέμποντας μέσα στο αστικό τοπίο μήνυμα ελπίδας: Ότι κάθε άνθρωπος με προβλήματα εξάρτησης  μπορεί, με την κατάλληλη υποστήριξη και τη δύναμη της ομάδας, να αλλάξει τη ζωή του και να βγει από το σκοτάδι της εξάρτησης.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και η πρώτη δομή για τη θεραπεία της εξάρτησης στη χώρα μας, έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 17.000 άτομα, ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη του στενού περιβάλλοντός τους. Τα 40α γενέθλια του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι ταυτόχρονα και τα 40α γενέθλια της απεξάρτησης στη χώρα μας.

O Same84, ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς της γενιάς του, έχει δημιουργήσει από το 1996 περισσότερες από 150 τοιχογραφίες σε κτήρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η UrbanAct, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, παρεμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, αναβαθμίζοντας αισθητικά τους χώρους και προβάλλοντας μηνύματα σεβασμού της διαφορετικότητας, χαράς της ζωής, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος, καθώς και τη διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου για τη φιλοξενία του.

Πληροφορίες: Θάλεια Καλοτραπέζη, τ. 2310 797662 και Δέσποινα Σιδηροπούλου τ. 2310 215 595