Θεσσαλονίκη: Νέα μονάδα για την υποστήριξη των εξαρτημένων στον δρόμο από το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ


Μια νέα μονάδα για την πολύπλευρη υποστήριξη των πιο περιθωριοποιημένων εξαρτημένων ατόμων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2021 το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Η νέα Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με Υπηρεσίες Κινητής Μονάδας λειτουργεί ως στέκι φροντίδας για ενεργούς χρήστες ουσιών και συγχρόνως υλοποιεί δράσεις προσέγγισής τους στον δρόμο. Είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

H Μονάδα έχει στόχο την πρωτογενή φροντίδα εξαρτημένων ατόμων που είναι άστεγα ή διαβιούν σε μη σταθερές συνθήκες στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, είναι αποκομμένα από υπηρεσίες ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε θεραπευτική διαδικασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μακροχρόνιοι χρήστες ουσιών με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης, εκδιδόμενα άτομα, μετανάστες κ.ά.

Η Μονάδα προσφέρει:

  • Έναν ασφαλή και “καθαρό” από ουσίες χώρο διημέρευσης (στέκι), που δίνει τη δυνατότητα παραμονής μακριά από τους κινδύνους της πιάτσας σε περιβάλλον αποδοχής και φροντίδας, με άμεση ανταπόκριση σε βασικές ανάγκες των εξαρτημένων, όπως σίτιση, ιματισμό, ατομική υγιεινή, συμβουλευτική και ιατροφαρμακευτική αρωγή.
  • Δικτύωση και συνεργασία με άλλες δομές κοινωνικής φροντίδας, υγείας και θεραπείας της πόλης με στόχο τη διασύνδεση των εξυπηρετούμενων με το ευρύτερο σύστημα φροντίδας και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους.
  • Εξορμήσεις street – work με την ειδικά διαμορφωμένη Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας και την ανταλλαγή συρίγγων.
  • Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας εντός του αστικού ιστού

Η δράση της Μονάδας αναμένεται να περιορίσει τη βλάβη και τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών σε ατομικό επίπεδο, να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και να ενισχύσει τη διασύνδεση των εξαρτημένων με υπηρεσίες και πηγές βοήθειας. Η Μονάδα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με Υπηρεσίες Κινητής Μονάδας

Διεύθυνση:  Πίνδου 4,  Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο: 2310 221225 εσωτ. (218, 208) και 2310 544939

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00-17:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες:  Μαρία Θεοχαράκη, Αν. Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

τηλ.: 2310544939 & 6945250929,

e-mail: info@kethea-promitheas.grmtheoharaki@kethea-promitheas.gr