H Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ μετά τις πλημμύρες


Περίοδος καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών, καθώς και προγραμματισμού των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης είναι αυτή που διανύουμε για τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Ο τόσο καταστροφικός για τη Θεσσαλία κυκλώνας Daniel έπληξε σοβαρά και τις δικές της εγκαταστάσεις στο 2ο χιλιόμετρο Λάρισας-Γιάννουλης. Είχε προηγηθεί έγκαιρη και ασφαλής εκκένωσή της.

Προσωρινά η Θεραπευτική Κοινότητα φιλοξενείται σε χώρους άλλων μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας εντοπίζονται σε τμήμα των κοιτώνων, χώρους φροντίδας της υγείας, κατάρτισης και διοικητικών υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, τα νερά πλημμυρήσαν και το Σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ  με το εκκλησάκι του και τα μοναδικά έργα του Χρήστου Παπανικολάου -ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη της Λάρισας.

Παρόλα αυτά, όλες οι μονάδες και τα τμήματα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ συνεχίζουν πλέον κανονικά τη λειτουργία τους, εκτός από το Τμήμα Εκπαίδευσης που λειτουργεί με περιορισμούς. Η επικοινωνία με την Κεντρική Γραμματεία του προγράμματος έχει αποκατασταθεί, και είναι εφικτή η έκδοση βεβαιώσεων.

Στις πληγείσες εγκαταστάσεις έχει πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και αναμένεται η έκθεσή της. Έχουν γίνει, επίσης, επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την απομάκρυνση των λιμναζόντων υδάτων και για ψεκασμό καταπολέμησης των κουνουπιών. Στην παρούσα φάση οργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ο τρόπος καταγραφής των ζημιών και απομάκρυνσης καταστραμμένου εξοπλισμού, με τη συνδρομή εργαζομένων, μελών, του Συλλόγου Οικογένειας και εθελοντών και με όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Αναμένεται, επίσης, η συνδρομή των Αρχών για τον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ στο σπίτι της, όπου στεγάζεται από την αρχή της λειτουργίας της το 1989.

Στον Βόλο το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ χρειάστηκε μόνο να αναστείλει τη λειτουργία του τις μέρες κατά τις οποίες η πόλη δεν είχε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες. Έκτοτε, η προσφορά υπηρεσιών συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθώς δεν σημειώθηκαν προβλήματα ή ζημίες σε εγκαταστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι, ενώ η Θεσσαλία μετρά ακόμα τις πληγές της, καταγγέλθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ λυπηρά περιστατικά αγνώστων που προσπαθούσαν να αποσπάσουν από τους πολίτες της Λάρισας χρήματα δήθεν για την αποκατάσταση της Κοινότητας. Το ΚΕΘΕΑ καθιστά σαφές, άλλη μια φορά, ότι ουδέποτε καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους (βλ. ανακοίνωση). Απεναντίας, ακόμα και τη δύσκολη αυτή στιγμή για ένα από τα πιο ιστορικά του προγράμματα, ο κόσμος του ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι, μέλη και Σύλλογοι Οικογένειας, κινητοποιήθηκαν για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας  για τις πληγείσες περιοχές (βλ. ανακοίνωση).