Η τεχνολογία αναβαθμίζει το έργο του ΚΕΘΕΑ. Αποτελέσματα ημερίδας


Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΚΕΘΕΑ στην υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα των εξαρτήσεων καθώς και στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του Οργανισμού, παρουσιάστηκαν σήμερα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, εκ μέρους του Πρωθυπουργού η κ. Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και η κ. Xριστίνα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το Πληροφοριακό Σύστημα, ένα έργο που θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της απεξάρτησης, ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο ΚΕΘΕΑ. Ενοποιεί σε ένα δίκτυο όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες στεγάζονται σε 70 κτίρια 26 πόλεων, με τη βοήθεια νέου κεντρικού και περιφερειακού εξοπλισμού. Επιπλέον δημιουργεί υποδομές για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών:

Τηλεσυμβουλευτική. Δημιουργούνται οι υποδομές για σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία, από κάθε σημείο της Ελλάδας, των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης και των οικογενειών τους με τους εξειδικευμένους συμβούλους εξαρτήσεων του ΚΕΘΕΑ μέσω chat, forum και ατομικής συμβουλευτικής.

Τηλεκπαίδευση. Η πλούσια δράση του ΚΕΘΕΑ στον χώρο της δια βίου μάθησης επεκτείνεται σε νέους αποδέκτες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, μέσα από εφαρμογές σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό υλικό.

Υπηρεσίες ηλεκτρονικής συναλλαγής για διάφορες κατηγορίες κοινού, όπως:  τοπικές κοινωνίες και σχολικές κοινότητες που ενδιαφέρονται για παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης, φοιτητές, επαγγελματίες και ερευνητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, την κοινωνία των πολιτών που θέλει να ενισχύσει το έργο της απεξάρτησης, υποψήφιους αναδόχους διαγωνισμών ή ερευνών αγοράς που διενεργεί το ΚΕΘΕΑ κ.ά.

Κομβικής σημασίας εφαρμογή του Πληροφορικού Συστήματος είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος εξυπηρετουμένων. Πρόκειται για μια θεραπευτική και τεχνολογική καινοτομία, πολύτιμη για τον θεραπευτικό σχεδιασμό, που επιτρέπει την τήρηση πλήρους φακέλου για όλους όσοι υποστηρίζονται από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου έγινε  η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Οργανισμού, το οποίο ανέρχεται σε 50.000 φακέλους.  Έτσι, μεγάλο μέρος από τον τεράστιο όγκο κλινικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΘΕΑ στις 3 δεκαετίες λειτουργίας του, καθίσταται διαθέσιμο και επεξεργάσιμο σε ψηφιακή μορφή. Οι ψηφιοποιημένοι φάκελοι αποτελούν έναν εθνικό ερευνητικό θησαυρό για τη μελέτη του προβλήματος της εξάρτησης στη χώρα μας.

Οι εφαρμογές του Πληροφοριακού Συστήματος που εκσυγχρονίζουν τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι:

Υποσύστημα Διαχείρισης Πόρων (ΕRP) για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τη χρηματοοικονομική λειτουργία και τη διαχείριση κτιρίων και παγίων.

Υποσύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης  (ΜΙS), για τη συνεχή και σε πραγματικό χρόνο αποτύπωση της θεραπευτικής, διοικητικής και οικονομικής κατάστασης των δομών του ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά.

Το Υποσύστημα Αυτοματοποίησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών και Διαχείρισης Εγγράφων για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση, διακίνηση και διεκπεραίωση εγγράφων στο εσωτερικό του οργανισμού.

Το Πληροφοριακό Σύστημα του ΚΕΘΕΑ υλοποιείται στη πλαίσιο της Πράξης «Ανάπτυξη και Παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε Ειδικές Κατηγορίες Πληθυσμού», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο της Πλήρους Δοκιμαστικής Λειτουργίας. Eντός του επόμενου διμήνου και, μετά την παράδοση του έργου, οι νέες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.kethea.gr.