Συνέντευξη Τύπου: Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία, εικαστική έκθεση


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το ΚΕΘΕΑ σας προσκαλούν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12.30 στο χώρο του Μουσείου, για την έκθεση: “Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία” σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου και Μανώλη Χάρου. 

Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν: η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΜΣΤ, κ. Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Μανώλης Χάρος, ζωγράφος, ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επίτιμο Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Την έκθεση έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013.

Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Η καταστροφή αποτέλεσε το έναυσμα για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κρατούμενων μελών της κοινότητας. Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Μανώλη Χάρου ζωγραφίστηκαν στους καμένους τοίχους θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευόμενων μελών αφότου βίωσαν την καταστροφή μιας νησίδας ανθρωπιάς μέσα στη φυλακή. Η κοινότητα ξαναστήθηκε από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν έναν συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας.

Μαζί με αυτά εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, δυο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), αναδεικνύοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσου προσωπικής έκφρασης και ισχυρού συμμάχου στην προσπάθεια για απεξάρτηση, αλλαγή και επαφή με την κοινωνία.

Διάρκεια έκθεσης: 2/03-15/04/2013

Περισσότερες πληροφορίες: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τηλ.: 2310 240002, 2310 240403, ΚΕΘΕΑ: τηλ. 210 9241993-6