Συναυλία αφιερωμένη στο Χατζιδάκη για την ενίσχυση της απεξάρτησης


Συναυλία αφιερωμένη στη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι πραγματοποιεί το Plaza Ensemble, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, στις 21:00 στην Αίθουσα Τελετών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Η συναυλία διοργανώνεται από το Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ και τα έσοδά της θα διατεθούν στα προγράμματα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ.

Με ήχο λιτό, «εσπερινό», η συναυλία επιχειρεί μια μουσική επαναπροσέγγιση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα και την ηχοχρωματική παλέτα (πιάνο, βιολί, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο) του Plaza Ensemble, τις ευαίσθητες ερμηνευτικές απόψεις των Ανδρέα Καρακότα, Έλσας Μουρατίδου και Μανώλη Χατζημανώλη, αλλά και τον πλούσιο αρμονικό ήχο των χορωδιών Μαντουλίδη και «Πολυφωνικό-Ροτόντα», υπό την διδασκαλία της Ελένης Θεοδωρίδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους πλήρεις κύκλους τραγουδιών «Μεγάλος Ερωτικός» και «Χωρίον ο Πόθος», επιλογές από τους κύκλους «Ματωμένος γάμος», «Τα τραγούδια της αμαρτίας», «Παράλογα», «Αθανασία», «Μυθολογία», «Της γης το χρυσάφι», «Αντικατοπτρισμοί», καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη τόσο στη μουσική δημιουργία των μετέπειτα γενεών συνθετών και τραγουδοποιών όσο και στις ψυχές των αποδεκτών της μουσικής του. Η εικοσαετία φυσικής απουσίας του που έκλεισε φέτος, όχι μόνο δεν έχει μειώσει την εκφραστική δύναμη των τραγουδιών του, αλλά αντίθετα έχει αναδείξει τη διαχρονικότητά τους και την επικαιρότητα των μηνυμάτων τους.