Τρία εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Βορείου Ελλάδας προτείνει το ΚΕΘΕΑ, με στόχο την απεξάρτηση ανήλικων δραστών αξιόποινων πράξεων. Το Κέντρο βρίσκεται δίπλα στην Αγροτική Φυλακή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, 80χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και παραμένει αναξιοποίητο εδώ και αρκετά χρόνια.
Το ΚΕΘΕΑ ανέλαβε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης ύστερα από συμμετοχή του σε διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ζητούμενο είναι η υποστήριξη εφήβων και νεαρών ενήλικων παραβατών που εμπλέκονται στη χρήση ουσιών με στόχο τη θεραπεία, επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική τους ένταξη.
Παρότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δίνεται προτεραιότητα στη διευθέτηση των υποθέσεων νεαρών παραβατών μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και στην εφαρμογή εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων, αρκετοί ανήλικοι παραβάτες με προβλήματα χρήσης ουσιών συνεχίζουν να καταλήγουν στα ειδικά καταστήματα κράτησης. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα και ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας των νέων, δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά τα ειδικότερα προβλήματά τους σε σχέση με τη σωματική και την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, ενώ δεν υπάρχει συστηματική μέριμνα για τη στήριξη της κοινωνικής τους επανένταξης μετά την αποφυλάκιση.
Στο πλαίσιο της μελέτης το ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε έρευνα αξιολόγησης των αναγκών των νεαρών παραβατών που βρίσκονται σήμερα στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, τη διεθνή και την εγχώρια εμπειρία, το ΚΕΘΕΑ προτείνει στο Υπουργείο τρία διαφορετικά σενάρια για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων υποδομών της Κασσάνδρας, με πλήρη ανάλυση για το καθένα του λογιστικού και οικονομικού κόστους, του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, και των προσδοκώμενων άμεσων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων τους.
Τα βασικά πορίσματα της μελέτης και οι τρεις εναλλακτικές προτάσεις του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε 17-19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος και της απεξάρτησης.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και εθνικούς πόρους.