Το σώμα είχε τη δική του ιστορία


«Ήταν μια  καθημερινή στιγμή στο μάθημα της ομάδας φωτογραφίας στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, όταν ο Άγγελος πήρε τη μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει τα tattoo που είχε πάνω στο σώμα του […], για το καθένα είχε να πει μια διαφορετική ιστορία.  Όλη του η ζωή ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια της ομάδας του μέσα από τα tattoo του».

Η έμπνευση της στιγμής εξελίχθηκε σε πρότζεκτ. Τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας φωτογραφίας να μοιραστούν τις εικόνες των τατουάζ τους και να αφηγηθούν τις ιστορίες και τα βιώματα που συνδέονται μαζί τους.

Όταν δεν γίνονται απλώς για λόγους συρμού, τα τατουάζ λένε συνήθως πολλά για την εσωτερική ζωή του ατόμου και τη σχέση του με τον κόσμο που το περιβάλλει. Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, εκθέτοντας τα τατουάζ τους, αφηγούνται εμπειρίες, μνήμες, πληγές και ελπίδες εξίσου ανεξίτηλες με το μελάνι στο δέρμα τους.

Αφού έγιναν αυτοτελής έκθεση, πλαισίωσαν εκδηλώσεις, στήθηκαν δίπλα σε «πιάτσες» χρηστών κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων, οι φωτογραφίες των τατουάζ βρίσκουν τώρα στέγη σε ένα απέριττο λεύκωμα με δυνατό μήνυμα: για το κουράγιο της επικοινωνίας και το πώς αλλάζει κανείς, αφήνοντας πίσω ό,τι τον σημάδεψε, χωρίς να το απαρνιέται, αλλά μετατρέποντάς το σε πηγή αυτογνωσίας και δύναμης.

 

Το λεύκωμα  «Soul tattoo. Βιογραφικές σωματογραφίες» περιλαμβάνει 33 φωτογραφίες τατουάζ και τις ιστορίες τους. Εκτυπώθηκε στο ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο.  Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, 2310 723110