Το σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης


Ο Μιχάλης, 34 ετών, δυόμιση χρόνια «καθαρός», εργαζόμενος, πατέρας ενός παιδιού και μέλος της Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, προστέθηκε πρόσφατα στο μακρύ κατάλογο των νέων ανθρώπων που, αφού κέρδισαν τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση, αντίκρισαν το σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης, τιμωρούμενοι για το παρελθόν τους. Μια σειρά δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και η παρακολούθηση του θεραπευτικού προγράμματος τον οδήγησαν στη φυλακή, διακόπτοντας βίαια την πορεία επανένταξής του στην κοινωνία.

Όσο ήταν ενταγμένος στη θεραπευτική κοινότητα, ο Μιχάλης καταδικάστηκε ερήμην τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για αγορά, κατοχή και πώληση ινδικής κάνναβης που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, 10 χρόνια πριν. Έχοντας ολοκληρώσει τη θεραπευτική κοινότητα και ως μέλος πλέον της Κοινωνικής Επανένταξης, άσκησε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημά του για την εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με τον Ν. 4139/2013. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και διέταξε την εκτέλεση της ποινής. Ο Μιχάλης συνελήφθη επιτόπου και  οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η Δικαιοσύνη σε όλα τα παραπάνω στάδια αγνόησε το γεγονός της εξάρτησης του Μιχάλη, όπως αυτό πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος, και του στέρησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί και να έχει την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου, όπως δικαιούται. Αρχικά μάλιστα δεν έγινε καν δεκτό το αίτημά του για μεταγωγή από τις φυλακές της Χίου, όπου δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ τα οποία μπορούν να του προσφέρουν στήριξη στη δύσκολη αυτή καμπή της πορείας του. Με παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης η μεταγωγή του Μιχάλη πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας.

Ζητούμενο παραμένει η όσο το δυνατόν αμεσότερη αποφυλάκιση του Μιχάλη, ώστε να του επιτραπεί να ολοκληρώσει αυτό που ονειρεύτηκε και για το οποίο πάλεψε, να ζει «καθαρός» και δημιουργικός στην κοινωνία. Η υπόθεσή του δεν αφορά μόνο τον ίδιο, καθώς στο πρόσωπο του Μιχάλη απαξιώνονται εκατοντάδες άλλοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα και μαζί τους το έργο των οργανισμών θεραπείας.

Κρίσιμος παράγοντας για την αποφυγή ανάλογων περιπτώσεων στο μέλλον είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να μην παραβλέπουν και να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ευεργετικές διατάξεις για ανθρώπους όπως o Μιχάλης.