Σαπούνι καλαματιανό από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ


Με μια παλιά, σπιτική συνταγή της περιοχής, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στην Καλαμάτα κατασκευάζουν εδώ και μερικούς μήνες σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο. Η παραγωγή, που άρχισε σαν πείραμα το καλοκαίρι υπό την καθοδήγηση της εθελόντριας Νάνση Ρόκα,  καλύπτει σήμερα πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος και συμβάλει στη δημιουργία εσόδων, καθώς τα σαπούνια διατίθενται πλέον και προς πώληση.   

Μέσα από το εργαστήριο σαπουνιού του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ξαναζωντανεύει μια τοπική παράδοση, αφού η σπιτική παρασκευή σαπουνιού ήταν κάποτε πολύ συνηθισμένη στη Μεσσηνία, όπου σε κάθε νοικοκυριό υπήρχε συνήθως μεγάλο απόθεμα ελαιολάδου από την ετήσια συγκομιδή της ελιάς. Για την παρασκευή των σαπουνιών τα μέλη του προγράμματος αξιοποιούν χρησιμοποιημένα λάδια  της κουζίνας τους, τα οποία επεξεργάζονται κατάλληλα, αλλά και καθαρό ελαιόλαδο. Το προϊόν που προκύπτει συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά-εμπορικά προϊόντα, έχει εξαιρετική όψη, συμβάλλει στη διάσωση μιας παραδοσιακής, οικολογικής οικοτεχνίας και την εμπλουτίζει.

Όσοι θέλουν να πληροφορηθούν περισσότερα για τα σαπούνια του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ και να τα προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 27210 89482.