Ψήφισμα συμπαράστασης Δήμου Καβάλας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ                   
Γραφείο Δημάρχου                 
Ταχ.Δ/νση: Κύπρου 10
ΤΚ 65403 – ΤΘ 1195
Πληροφορίες: Χριστίνα Κυριακίδου, 2513 500 169,-100,-104, 2513 500 201
E-Mail  : mayor@dkavalas.gr                                                                    
www.kavala.gov.gr                                                         

Καβάλα, 28.9.2011
Αρ.πρωτ. 25489

ΠΡΟΣ
–  Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
–  Τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη

Κοινοποίηση:
ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Κύριε Υπουργέ,

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της 26ης Σεπτεμβρίου 2011 μέλη της Συμβουλευτικής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ και συγγενείς τους μας ενημέρωσαν για τον κίνδυνο αφανισμού των προγραμμάτων απεξάρτησης και του ίδιου του ΚΕΘΕΑ.

Συγκεκριμένα μας εξέφρασαν την έντονη αγωνία και την ανησυχία τους, διότι η δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η δαμόκλειος σπάθη της συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ καθώς και η μείωση του προσωπικού, οδηγούν στο κλείσιμο των Συμβουλευτικών Μονάδων και έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά απειλητικό περιβάλλον για τα μέλη που βρίσκονται σε θεραπεία και για τις οικογένειές τους.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα τρία προαναφερόμενα μέτρα που προωθεί θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα απεξάρτησης και το ίδιο το ΚΕΘΕΑ. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ είναι απόλυτα αδιέξοδη δεδομένου ότι πρόκειται για δύο οργανισμούς που ο ένας αυτοχρηματοδοτείται και δεν έχει έλλειμμα ενώ ο άλλος είναι κρατικοδίαιτος και επιβαρύνει το δημόσιο με μεγάλα ελλείμματα. Κυρίως, όμως, το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους. Το πρώτο έχει αποστολή την ψυχική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη («στεγνά» προγράμματα), ενώ ο ΟΚΑΝΑ τη συντήρηση αξιοποιώντας τα υποκατάστατα.

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία  με το ΚΕΘΕΑ καθώς και με τον Σύλλογο Οικογενειών του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ “ΚΙΒΩΤΟΣ Καβάλας” ξεκίνησε το 2009 Θεραπευτική Κοινότητα, στην οποία μάλιστα παραχώρησε τριώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του, ώστε να μην χρειάζεται οι εξαρτημένοι να μετακινούνται σε άλλη πόλη για να ενταχθούν στην κύρια φάση θεραπείας. Επιπρόσθετα ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, προωθεί τη λειτουργία Θερμοκηπίου με σκοπό την ανάπτυξη ενεργητικών προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης, με την απασχόληση των μελών του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ.

Τα μέλη, οι γονείς και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ παλεύουν για μια ζωή χωρίς ουσίες και για την κοινωνική επανένταξη και στηρίζουν την ύπαρξή του και τον στόχο του και σ' αυτά πρέπει να είμαστε όλοι αρωγοί. Γι' αυτό, ευελπιστώ στην άμεση αντίδρασή σας για τη διευθέτηση του θέματος ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ και να διατηρηθούν  οι στόχοι του.

                                                                                                             Ο Δήμαρχος Καβάλας

                                                                                                                Κωνσταντίνος Σιμιτσής