Ψήφισμα συμπαράστασης Δήμου Ιλίου


ΨΗΦΙΣΜΑ Για το ΚΕΘΕΑ

Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 29-9-2011

Τη στιγμή που η οικονομική καπιταλιστική κρίση σπρώχνει στην εξάπλωση των ναρκωτικών ουσιών, το Υπουργείο με βάση την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και της τρόικας επιταχύνει τα μέτρα διάλυσης υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Σήμερα, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αφού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω περικοπής του προϋπολογισμού του (κατά 51%), της ένταξης των εργαζομένων του σε καθεστώς εφεδρείας (κατά 10%) και της συγχώνευσής του με τον ΟΚΑΝΑ, παρά τη διαφορετική θεραπευτική μεθοδολογία, πρακτική και οργάνωση των δύο οργανισμών, ενώ οι ανάγκες για «στεγνά» προγράμματα ολοένα και αυξάνονται.

Αυτή η πολιτική με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων, διαλύει το Δημόσιο Σύστημα απεξάρτησης και πρόληψης, οδηγεί στην Εξαθλίωση Κοινωνικές ομάδες που ήδη βιώνουν τον Κοινωνικό αποκλεισμό και στερεί με βίαιο τρόπο τη ζωή από χιλιάδες νέους. Τους στέλνει εξαρτημένους πίσω στις πιάτσες και τους οδηγεί στη χρήση υποκατάστατων. Οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου διεκδικεί:

·        Να μην καταργηθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

·        Να μην συγχωνευτούν με τον ΟΚΑΝΑ.

·        Να μην περικοπούν χρήματα και απολυθούν εργαζόμενοι, αλλά να αυξηθούν και να δημιουργηθούν νέα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

·        Να δημιουργηθεί πανελλαδικός, δημόσιος φορέας με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτηση, κοινωνικής ένταξης στα πλαίσια του Υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Ίλιον, 29.9.2011