Οι πρώτοι καρποί στο Αγρόκτημα της ΙΘΑΚΗΣ


Η σάλτσα, το τουρσί και το αλεύρι είναι τα πρώτα επεξεργασμένα προϊόντα του Αγροκτήματος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτοι καρποί των κόπων και της προσπάθειας των μελών της θεραπευτικής κοινότητας  που επί μήνες δούλεψαν πάνω από τη γη με στόχο να εξασφαλίσουν αυτάρκεια στα προϊόντα που καταναλώνουν για τη διατροφή τους. Επιπλέον κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με αλεύρι και άλλες θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στην ΙΘΑΚΗ όλοι όσοι εργάστηκαν στο Αγρόκτημα διασκέδασαν παρασκευάζοντας και συσκευάζοντας σάλτσα από ντομάτες και πιπεριές τουρσί.

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε με προϊόντα που εμείς παράγουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των προϊόντων που καταναλώνουμε στέλνοντας ένα μήνυμα με γενικότερη κοινωνική σημασία. Προσπαθούμε να αναδείξουμε  τις αξίες της ενεργοποίησης, της παραγωγικής προσπάθειας και της συλλογικότητας, αξίες που είναι σύμφυτες στην θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ τόσο προς τα εξαρτημένα άτομα όσο και στην ελληνική κοινωνία.»

Το Αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είχε παραμείνει επί σειρά ετών ακαλλιέργητο μετά τη συνταξιοδότηση του μοναδικού αγροτεχνίτη του. Η καλλιέργεια του συνόλου των 130 στρεμμάτων του ξαναξεκίνησε μέσω χορηγίας του Ιδρύματος Λάτση.

Η λειτουργία του αγροκτήματος δίνει στα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ  τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε θέματα αγροτικής παραγωγής, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που θα υποστηρίξουν την εργασιακή τους ένταξη.