Πρώτα στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κάλυμνο


Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κάλυμνο παρουσίασε σε ημερίδα το νέο Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο νησί, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου 6μήνου λειτουργίας του.  

Από τον Μάιο του 2017, που το Κέντρο άνοιξες τις πόρτες του, 96 άτομα, χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών και οικογένειες, προσήλθαν και έλαβαν υπηρεσίες. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης και ζητούν υπηρεσίες από το Κέντρο έχουν πολλαπλά προβλήματα:  1 στους 2 έχει εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο και 8 στους 10 είναι άνεργοι, ενώ οι μισοί από όσους έχουν κάποιους είδους απασχόληση είναι ανειδίκευτοι. Eπίσης, 8 στους 10  έχουν εμπλοκή με τον νόμο.  

Τόσο οι ίδιοι οι χρήστες όσο και οι οικογένειές τους διαπιστώνεται ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση για τα θέματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (ηπατίτιδες Β και C και ΗΙV/AIDS), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στο οικογενειακό περιβάλλον των χρηστών υπάρχει ιστορικό συννοσηρότητας ή και χρήσης ουσιών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη σταθερής παρουσίας υπηρεσιών για νόμιμες και παράνομες ουσίες στο νησί, αλλά και για προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης που θα αρχίζουν σε μικρή ηλικία. Στην ημερίδα οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ επεσήμαναν επίσης τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση και παραπομπή των χρηστών σε θεραπεία η δικτύωση των τοπικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και η ανάπτυξη ειδικότερων δράσεων για τη διάγνωση και φροντίδα της υγείας των χρηστών, καθώς και για την εκπαίδευση-επαγγελματική τους κατάρτιση.

Μέρος του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, το Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου αναπτύσσει στο νησί εύρος δράσεων:

  • Πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για νόμιμες και παράνομες ουσίες
  • Συμβουλευτική και θεραπεία για άτομα με πρόβλημα χρήσης ουσιών
  • Συμβουλευτική και υποστήριξη στο άμεσο περιβάλλον όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης
  • Υπηρεσίες επανένταξης σε άτομα που ολοκληρώνουν τη θεραπευτική διαδικασία.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από ενημερωτικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις.

Το Κέντρο λειτουργεί με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ομογενή καλύμνιου Γιάννη Χαλίκου.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ενορία Χριστού
Κτίριο ΚΑΠΗ
85200 Κάλυμνος
τ.: 22430 24167

email: kalymnos@kethea-ariadni.gr