Πρόγραμμα MYSTIC: Διαμεσολάβηση και ηγεσία στις κοινότητες νέων


Τι είναι το MYSTIC

To MYSTIC είναι το νέο, διετές ευρωπαϊκό σχέδιο στο οποίο μετέχει το ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Νεολαία Μαζί». Σκοπός του MYSTIC είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίo τα κρυμμένα ταλέντα, η δημιουργικότητα και το δυναμικό των νέων με λιγότερες ευκαιρίες μπορούν να αναδειχθούν, να καλλιεργηθούν και να αξιοποιηθούν, ώστε να συμβάλουν στην κοινοτική ανάπτυξη και στην κοινωνική καινοτομία.

Το MYSTIC επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στην ενδυνάμωση των νέων και των υπηρεσιών που τους στηρίζουν, μετά από δύο δεκαετίες οικονομικής κρίσης, οι οποίες αποδυνάμωσαν την κοινωνική φροντίδα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και μετά την πανδημία COVID-19, που άφησε εντονότερο αρνητικό αποτύπωμα στους νέους ανθρώπους.

Βασικοί στόχοι

Το ΜΥSTIC

  • θα εκπαιδεύσει εργαζόμενους/ες και εθελοντές/τριες στον τομέα της νεολαίας ως διαμεσολαβητές/τριες κοινότητας,
  • θα εκπαιδεύσει νέους και νέους με μειωμένες ευκαιρίες για να ηγηθούν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται,
  • θα δημιουργήσει εργαστήρια συνεργασίας για την αντιμετώπιση βασικών «άλυτων προβλημάτων» που απειλούν το μέλλον της Ευρώπη και έχουν άμεση σχέση με τους νέους ανθρώπους και τις κοινότητές τους.

Μεθοδολογία και τρόπος δουλειάς

Για να επιτύχει του στόχους του, το MYSTIC ακολουθεί έναν ολοκληρωμένο βιωματικό σχεδιασμό, ο οποίος συνδυάζει διαδικτυακή βασική εκπαίδευση με διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια και με δια ζώσης εκπαίδευση στην Πορτογαλία.

Εταίροι

Το σχέδιο συντονίζεται από τον Associação Godinhela – Investigação e Desenvolvimento Social (AGID) της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο. Την Ελλάδα στο πρόγραμμα εκπροσωπεί το ΚΕΘΕΑ, το οποίο έχει αναλάβει να συντονίσει την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας του MYSTIC.