Πολλά υποσχόμενος και προσιτός ο αθλητισμός ως εργαλείο απεξάρτησης και πρόληψης


Τα προγράμματα άσκησης και αθλητισμού είναι μια πολλά υποσχόμενη, οικονομικά προσιτή και εύκολα προσβάσιμη συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα «Αθλητισμός, πρόληψη και απεξάρτηση» που πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν Έλληνες και ξένοι ειδικοί, η άσκηση και ο αθλητισμός μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων σε διαδικασία απεξάρτησης, με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία τους. Δημιουργούν περιβάλλον κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης που βελτιώνει την κοινωνική λειτουργικότητα και ενισχύει το ανθρώπινο κεφάλαιο, καλλιεργώντας δεξιότητες ζωής.

Στα οφέλη των προγραμμάτων άσκησης και αθλητισμού συγκαταλέγονται η εποικοδομητική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου με παραγκωνισμό των μη παραγωγικών του χρήσεων και η ενίσχυση των προϋποθέσεων επιτυχούς ένταξης στην αγορά εργασίας.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, ο αθλητισμός και η άσκηση προσφέρονται τόσο για άμεση παρέμβαση στο «εδώ και τώρα» κατά τη θεραπεία απεξάρτησης όσο και ως δια βίου συμπεριφορά υγείας.

Τα παραπάνω καθιστούν προφανές ότι η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και αθλητισμού μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης της χρήσης ουσιών και άλλων μορφών εθισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η εργαλειοθήκη «Empower plus» για την ενίσχυση της θεραπείας των εξαρτήσεων μέσω του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Αθλητισμός και απεξάρτηση» που διοργανώθηκαν από το ΚΕΘΕΑ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2022.

Συνδιοργάνωση: Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου που σχεδίασε και συντόνισε το ΚΕΘΕΑ με τίτλο Reintegration Through Sport Plus/Erasmus + Sport .

Παρακολουθήστε το video της ημερίδας: