Το πνεύμα της σκάλας από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ


Σε έργο τέχνης μετέτρεψαν τη σκάλα της οδού Νίκωνος στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μέλη του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, σε συνεργασία με μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Η εικαστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Δήμου και του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, του τοπικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και των επιμελητών του προγράμματος «Το πνεύμα της σκάλας».

Το έργο ονομάστηκε «Η σκάλα προς τη γνώση», καθώς τα σκαλοπάτια ντύθηκαν με κεραμικά πλακάκια-προσομοιώσεις από ράχες βιβλίων κρητικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Οι κεραμικές πλάκες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για πρότζεκτ από την Ομάδα Κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.  Συνολικά για το έργο πλάστηκαν από πηλό, ζωγραφίστηκαν και ψήθηκαν σε κλίβανο 80 πλακάκια.

Η Ομάδα Κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ μαθαίνει και δημιουργεί υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη και έχει στο ενεργητικό της πλούσιο έργο και σειρά εκθέσεων. Η εκπαίδευση των μελών του προγράμματος στην κεραμική, όπως και σε άλλες μορφές τέχνης, είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας απεξάρτησης και επανανοηματοδότησης του εαυτού και του κόσμου.