Πέρα(σ)μα στη δημιουργία


Η αλληλεγγύη και η τέχνη μεταμορφώνουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Από την άνοιξη του 2018 μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και εθελοντές αλλάζουν την όψη του κτιρίου, βάφοντας τους χώρους και πραγματοποιώντας εικαστική παρέμβαση που περιλαμβάνει τη δημιουργία σειράς τοιχογραφιών, με εικόνες και μηνύματα.

Η πολύμηνη δράση ονομάζεται Πέρα(σ)μα στη δημιουργία και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, με μια μεγάλη, ανοικτή γιορτή στον χώρο του σχολείου, στην οδό Καραολή & Δημητρίου 25, στις 6 ώρα το απόγευμα.

Την πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, που βρέθηκαν στο σχολείο και έπιασαν τα πινέλα δίπλα στα μέλη και τους εθελοντές του προγράμματος το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Σε κλίμα δημιουργικής συνεργασίας και συγκίνησης άνθρωποι όλων των ηλικιών συνέβαλαν εθελοντικά στην προσπάθεια, «με αισθήματα αλληλεγγύης και αποδοχής», «σπάζοντας τα στερεότυπα που περιθωριοποιούν», όπως τόνισαν οι ίδιοι σε μήνυμα που έστειλαν στα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος.

Οι τοιχογραφίες που θα αντικρίζουν κάθε μέρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος μεταφέρουν μηνύματα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και την κοινωνική ανισότητα. Ενθαρρύνουν την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζουν τη σημασία της ομαδικότητας και της συνύπαρξης, σε μια κοινωνία που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να επενδύσει στο «μαζί».

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται από 40 μέλη του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, με τη συνδρομή 15 μελών της θεραπευτικής κοινότητας, 6 εργαζομένων του θεραπευτικού προγράμματος, και τη συνεργασία εικαστικών καλλιτεχνών και μελών της σχολικής κοινότητας, δασκάλων, μαθητών και γονιών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Επιδιώκοντας να ενισχύσει την προσπάθεια για κοινωνική επανένταξη των μελών του ως ενεργών πολιτών που κάνουν πράξη στην καθημερινότητα την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα που βίωσαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το πρόγραμμα έχει πραγματοποιήσει και άλλες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου και εδρεύει.

Επιπλέον το Πέρα(σ)μα στη δημιουργία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, να ενδυναμώσει τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας και να προσφέρει στα παιδιά ένα μάθημα ζωής για την αξία της ομαδικότητας.

Το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους εικαστικούς εθελοντές για την πολύτιμη βοήθεια τους, τους μαθητές και τους δασκάλους για την πολύ καλή συνεργασία, τους κατοίκους που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, την εταιρεία ΤΡΑΚΑΔΑΣ για την προσφορά των υλικών, και όσους ακόμα βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου.

 

Πρόγραμμα της ανοικτής γιορτής για την ολοκλήρωση της παρέμβασης στις 20/10/2018

18:00 – 18:30: Προσέλευση

18:30 – 19:00: Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου

19:00 – 20:00: Χαιρετισμοί, παρουσίαση της παρέμβασης

20:00: Μουσική εκδήλωση

Διεύθυνση: 1ο Δημοτικο Σχολείο Περάματος, Καραολή & Δημητρίου 25