Παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος Eμψυχωτής Κοινότητας-Comanity


Ο Τομέας Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το Mind2Innovate (M2I) σας καλεί την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 10.00 π.μ. με 13.00 μ.μ. στο ΚΕΘΕΑ, Σορβόλου 24, Μετς, για την παρουσίαση και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου Εμψυχωτής Κοινότητας – COMANITY. Το έργο υλοποιήθηκε τη διετία 2018-2020 με συντονιστή το Arcola Research της Αγγλίας και εταίρους το Doclands Outreach Center από την Αγγλία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Rioja και την Documenta από την Ισπανία, το Δήμο της Perugia και την Borgorette από την Ιταλία και από το Βέλγιο το Life Long Learning Platform.

Ο Εμψυχωτής Κοινότητας – COMANITY (Erasmus+) είχε στόχο να προσελκύσει νέους μέχρι 25 ετών που θέλουν να βοηθήσουν ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των νέων που βρίσκονται στο περιθώριο και των προγραμμάτων εκπαίδευσης, πρόληψης και θεραπείας, ενεργώντας ως «κοινωνικοί διαμεσολαβητές». Οι σοβαρές περικοπές σε προγράμματα και δομές πρόληψης και θεραπείας που απευθύνονται σε νέους, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κρίσης, έχουν οδηγήσει σε μείωση του εύρους και της ποιότητας των προγραμμάτων που προσφέρονται ενώ, την ίδια στιγμή, οι ανάγκες για υποστήριξη των νέων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χρήση ουσιών και την ψυχική υγεία, από τη μη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την ανεργία, διαρκώς διογκώνονται. Ταυτόχρονα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι που μένουν στο περιθώριο έχουν όλο και λιγότερο εμπιστοσύνη στο «σύστημα» και στους θεσμούς που το εκπροσωπούν, ενώ στρέφουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους κυρίως σε νέους ανθρώπους τους οι οποίοι αισθάνονται ότι τους κατανοούν και μοιράζονται τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο του έργου εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν σε έρευνες δράσης περισσότεροι από 100 νέοι και επαγγελματίες σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλουν στη συνεργασία ανάμεσα σε φορείς και οργανισμούς που απευθύνονται σε νέους και να οργανώσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την προσέγγιση, ενδυνάμωση και επανένταξη των νέων που παραμένουν στο κοινωνικό περιθώριο.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστούν:

  1. Τα αποτελέσματα της διακρατικής έρευνας στην οποία στηρίχθηκε το πρόγραμμα (Άννα Τσιμπουκλή, PhD, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ).
  2. Το περίγραμμα δεξιοτήτων/ικανοτήτων του Εμψυχωτή Κοινότητας (Πέννυ Αναστασάκη, MBA, Senior Consultant, M2I).
  3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μεικτής Μάθησης Εμψυχωτής Κοινότητας καθώς και τα αποτελέσματα της Έρευνας Δράσης που έχουν διεξαγάγει οι ομάδες νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Ρέμος Αρμάος, PhD, Εκπαιδευτικός Ερευνητής, Υπεύθυνος Τμήματος Εκπαίδευσης Στελεχών ΚΕΘΕΑ).

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος και μεταφοράς της τεχνογνωσίας σε άλλα πλαίσια και φορείς.

Λόγω του ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων (25) είναι περιορισμένος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, παρακαλούμε να ενημερώσετε για την παρουσία σας έως την Τρίτη 17/12/2019 και ώρα 14.00 στο education@kethea.gr, αναφέροντας όνομα και επώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και email σας.