Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ στην 59η συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά


Με μια παρέμβαση-συζήτηση και μια έκθεση, το ΚΕΘΕΑ δίνει το δικό του στίγμα κατά την 59η συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (CND), η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη. Σύμβουλος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των ναρκωτικών από το 2001, το ΚΕΘΕΑ παρακολουθεί συστηματικά τις εργασίες της Επιτροπής και συμβάλλει στον διεθνή διάλογο γύρω από την πολιτική για τα ναρκωτικά με προτάσεις που προωθούν  την ψυχοκοινωνική στήριξη και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων.

Η φετινή συνεδρίαση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ένα από τα κύρια προπαρασκευαστικά βήματα εν όψει της ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο με στόχο να αξιολογηθεί η διεθνής πολιτική για τα ναρκωτικά και να χαραχτούν νέες κατευθύνσεις.

Το θέμα της στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ σήμερα, 17 Μαρτίου, είναι: «Απεξάρτηση στη Νότια Ευρώπη: Προσφέροντας λύσεις σε περίοδο κρίσης». Η συζήτηση έχει στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη Νότια Ευρώπη. Εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, του Proyecto Hombre Association και της Dianova International μεταφέρουν την εμπειρία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, και μιλούν για τις νέες προκλήσεις τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Τη συζήτηση συντονίζει o Gilberto Gerra , επικεφαλής του τομέα Πρόληψης των Ναρκωτικών και Υγείας του UNODC (Γραφείο ΟΗΕ για την Πρόληψη των Ναρκωτικών και το Έγκλημα).

Παράλληλη η έκθεση φωτογραφίας  «ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: 20 χρόνια δρόμος» φιλοξενείται στους χώρους της 59ης συνεδρίασης, προσφέροντας σε χαράσσοντες την πολιτική από όλο τον κόσμο μια άμεση εικόνα για την καθημερινότητα και τις ανάγκες των εξαρτημένων που ζουν στον δρόμο. Το πρώτο σκέλος της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφίες που έχουν τραβήξεις άστεγες χρήστριες της Αθήνας και τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Το δεύτερο σκέλος αποτυπώνει φωτογραφικά την καθημερινή προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να υποστηρίξει τους χρήστες στον δρόμο και στις μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η επίσημη ελληνική αντιπροσωπία στην 59η συνεδρίαση της Βιέννης με θέμα: «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και Ναρκωτικά», στις 16 Μαρτίου, μεταφέροντας την εμπειρία του διαπολιτισμικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC.