«Οδηγός για ασφαλή σχολεία»: Συνεχίζεται η εκπαίδευση για στελέχη Κέντρων Πρόληψης


Στα μέσα Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα το δεύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για στελέχη των Κέντρων Πρόληψης στον «Οδηγό για Ασφαλή Σχολεία» του ΚΕΘΕΑ.

Για δύο ημέρες περισσότερα από 20 στελέχη Κέντρων Πρόληψης από διαφορετικές περιοχές της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην προσέγγιση και στη μεθοδολογία του Οδηγού. Το διήμερο σεμινάριο, που διοργανώνεται από το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, έχει στόχο να ενισχύει τις επιστημονικές προσπάθειες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και της πρόληψης στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς και τη συνεργασία των φορέων.

Ο εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας «Οδηγός για ασφαλή σχολεία» του Δικτύου εφαρμόζεται στις σχολικές κοινότητες από το 2016. Προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς. Προωθεί, επίσης, τη δικτύωση και τη συνεργασία των σχολείων με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλών σχολείων.  Μέχρι σήμερα, ο Οδηγός έχει, μεταξύ άλλων, αξιοποιηθεί για την επίλυση θεμάτων και για την εμπέδωση κλίματος καλής συνεργασίας και διασύνδεσης όμορων σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Αττικής.

Το Δίκτυο Πρόληψη και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ δραστηριοποιείται εδώ και 3 δεκαετίες στον χώρο της πρόληψης της χρήσης ουσιών και άλλων μορφών εξάρτησης, ενώ προσφέρει και προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους/ες, νεαρούς/ες ενήλικες και τις οικογένειές τους για την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών και της υπερβολικής ενασχόλησης με τις οθόνες. Η θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα πρόληψης και η δημιουργία επιστημονικού υλικού για εφαρμογή σε παρεμβάσεις πρόληψης αποτελούν βασικές δράσεις του Δικτύου.