Νέες υπηρεσίες στην Καβάλα από το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ


Νέες υπηρεσίες δημιούργησε το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ στην Καβάλα, ανταποκρινόμενο στις εξελισσόμενες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, που εντείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ διευρύνει το δίκτυο υπηρεσιών του, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει περισσότερους εξαρτημένους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες από την ευρύτερη περιοχή.  Έτσι το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν και οι ακόλουθες νέες υπηρεσίες:

 ·     Πρόγραμμα συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής υποστήριξης σε εξαρτημένους από παράνομες ουσίες εργαζόμενους και σπουδαστές. Το πρόγραμμα λειτουργεί απογευματινές ώρες, ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων.

 ·   Πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης από τις λεγόμενες «νόμιμες» εξαρτήσεις, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

 ·    Συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που είναι ενταγμένα στα προγράμματα μείωσης της βλάβης (π.χ. χορήγησης υποκαταστάτων) και, εφόσον τα ολοκληρώσουν, δυνατότητα άμεσης ένταξής τους σε θεραπευτική κοινότητα για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία.

 ·     Στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης και της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των συμμετεχόντων στο ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ μέσα από την απασχόλησή τους σε θερμοκήπια.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), και λειτουργεί από το 2002 στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μονάδες σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Οι μονάδες του στην πόλη της Καβάλας περιλαμβάνουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Θεραπευτική Κοινότητα εξωτερικής παρακολούθησης, Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης και Ξενώνα. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και με σεβασμό στο απόρρητο.

Στοιχεία επικοινωνίας για χρήστες ουσιών και οικογένειες: ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, Τσολάκη και Αθηνάς, Καβάλα τηλ. 2510 223131.