Νέα στέγη για το Πολυδύναμο Κέντρο και την Κινητή Μονάδα Ρόδου


Σε νέο χώρο, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, στεγάζονται από τα τέλη του 2020 το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Η νέα, εύκολα προσβάσιμη στέγη των δύο μονάδων, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των «νόμιμων και «παράνομων» εξαρτήσεων στο νησί.

Το Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης/ευαισθητοποίησης, καθώς και ολοκληρωμένες ψυχοκοινωνικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, χωρίς τη χρήση υποκαταστάτων, σε θέματα εξαρτήσεων, τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και στα μέλη της οικογένειάς τους, σε 3 άξονες:

  • Συμβουλευτική σε ενήλικες και εφήβους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με «νόμιμες» (διαδίκτυο) και «παράνομες» εξαρτήσεις, καθώς και στις οικογένειές τους.
  • Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με πρόβλημα εξάρτησης από τις παράνομες ουσίες, καθώς και υποστήριξη των οικογενειών τους, μέσω της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης.
  • Συμβουλευτική και παραπομπή, εφόσον είναι αναγκαίο, ενηλίκων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις παράνομες ουσίες σε άλλες, κατάλληλες για τις ανάγκες τους θεραπευτικές υπηρεσίες.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής.

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και όλους τους δημόσιους τοπικούς φορείς, διοργανώνει ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις που απευθύνονται τόσο στον πληθυσμό των εξαρτημένων ατόμων όσο και στο ευρύ κοινό (ομιλίες, ενημερωτικά περίπτερα, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σε οργανωμένες συνεργατικές δράσεις, οργάνωση και συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια) σε όλο το νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Βασικός της στόχος είναι η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Παράλληλα, τα εξειδικευμένα στελέχη της Μονάδας υλοποιούν δράσεις streetwork  για την προσέγγιση και υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται στον δρόμο και την παραπομπή τους σε δομές φροντίδας και υποστήριξης σχετικές με τις ανάγκες τους.

Οι δύο μονάδες είναι ενταγμένες στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικούς ΜΙS 5031338 και MIS 5030716 αντίστοιχα, και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

 Πολυδύναμο Κέντρο & Κινητή Μονάδα Ρόδου

Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Ρόδος, τηλ.: 22410 73751 & 22410 20343.