Μήνυμα μιας απόφοιτης του ΚΕΘΕΑ: Ο χρήστης ουσιών χρειάζεται δύο ευκαιρίες


Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2014

«O χρήστης ουσιών χρειάζεται δύο ευκαιρίες. Την πρώτη πρέπει να τη δώσει ο ίδιος στον εαυτό του, πηγαίνοντας σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τη δεύτερη πρέπει να του τη δώσει η κοινωνία, στηρίζοντας την προσπάθειά του για ένταξη. Τρία χρόνια ‘καθαρή’, μετά από 17 χρόνια στη χρήση – όπου έχασα τα πάντα- και δύο χρόνια στη φυλακή, πιστεύω ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν. Είναι θέμα επιλογής. Ένα σπρώξιμο χρειάζονται για να βγάλουν στην επιφάνεια τη δύναμη που κρύβουν βαθιά μέσα τους.

Σήμερα εργάζομαι, κάνω εθελοντισμό, έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στα παιδαγωγικά, ζω μόνη μου συντηρώντας τον εαυτό μου, έχω  χτίσει μια καινούργια σχέση  με τους γονείς μου, έχω καινούργιους φίλους και κάνω όνειρα: να προσφέρω  φροντίδα σε παιδιά που έχουν ανάγκη και να αποκτήσω ένα δικό μου. Όταν η κοινωνία στερεί από τους χρήστες ουσιών το δικαίωμα και τη δυνατότητα για θεραπεία και ένταξη, τους αποτελειώνει. Κανένας άνθρωπος δεν είναι καμένο χαρτί.»

Η Αθανασία, 37 ετών, είναι ένα από τα 93 άτομα που πριν από λίγες μέρες συμμετείχαν στην πρώτη για το 2014 Τελετή Αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ, μια τελετή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας για απεξάρτηση και επανένταξη στην κοινωνία. Με το μήνυμά της θέλει να καταρρίψει «το μύθο της εξάρτησης ως ανίατης ασθένειας» και να υπογραμμίσει την ανάγκη για «στήριξη των χρηστών και των προγραμμάτων απεξάρτησης». Η εξάρτηση μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, που ενισχύουν τη χρήση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η στήριξη των προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης είναι το κλειδί για να δοθεί ουσιαστική διέξοδος σε χιλιάδες χρήστες και οικογένειες, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να  μειωθεί το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που συνδέεται με την εξάρτηση.