Μια υγειονομική διάταξη που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, την κοινωνική φροντίδα και την κοινωνική συνοχή


Τη στιγμή που υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη των ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους λόγω της εξάπλωσης της χρήσης ουσιών και του HIV/AIDS, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η επαναφορά της διάταξης βάσει της οποίας πριν από ένα χρόνο εκδιδόμενες οροθετικές γυναίκες υποχρεώθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν. Με την εφαρμογή του ακραίου αυτού μέτρου η χώρα μας δέχθηκε αρνητικά σχόλια από το εξωτερικό, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη το αποδοκίμαζε με αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες.  

Η επίμαχη διάταξη παραβιάζει δικαιώματα, παραβλέπει την υφιστάμενη νομοθεσία, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στιγματίζει τις ευάλωτες ομάδες ως υπεύθυνες για τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις, οι επιχειρήσεις σκούπα, τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», οι άνθρωποι σε καραντίνα, στο όνομα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και τάξης  έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, και σπρώχνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην εξαθλίωση και το περιθώριο αναπαράγοντας τα προβλήματα.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κοινωνικού κράτους και πολιτικής. Απαιτούνται μέτρα –άμεσα- που σχετίζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Χρειάζεται ενίσχυση των δομών που υποστηρίζουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των αστέγων, των εξαρτημένων, των εξαθλιωμένων μεταναστών, των γυναικών – θυμάτων της φτώχιας και της εκμετάλλευσης.

Κάθε μέτρο προς την κατεύθυνση της επίμαχης διάταξης είναι πολύ πιο «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» και τους πολίτες και δυσοίωνο για το μέλλον μιας κοινωνίας που θα αντιμετωπίζει τους ευάλωτους ως ανεπιθύμητους ή την ασθένεια ως έγκλημα και θα αναθέτει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να φοβούνται να πλησιάσουν τις υπηρεσίες υγείας, για να μην συλληφθούν, όπως έγινε πρόσφατα με τα δυο μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

 

Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ