Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ καλλιεργούν τις ελιές του Δήμου Ηρακλείου


Περίπου 500 άνθρωποι, μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε όλη την Κρήτη, χρησιμοποιούν ήδη το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί από τα ελαιόδεντρα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία έχει αναλάβει να καλλιεργεί το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Πρόκειται για συνεργασία που επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο Δήμος υπέγραψε τη δωρεάν παραχώρηση στο ΚΕΘΕΑ για τρία χρόνια του δικαιώματος καλλιέργειας  ελαιόδεντρων ιδιοκτησίας του. Η παραχώρηση αφορά περίπου 1.300 δέντρα στο Μετόχι Γρυλλιωνάκη στον Καρτερό και 1.500 δέντρα στην περιοχή «Τραπέζα» στην Ιεράπετρα.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν περισυλλεγεί 2 τόνοι ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας και εκτιμάται ότι συνολικά μόνο από το  Μετόχι Γρυλλιωνάκη θα φτάσουν στους 4 τόνους.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να παραχωρήσει την καλλιέργεια ελαιόδεντρων στο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ εντάσσεται σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών του Ηρακλείου.

Βάσει τη συμφωνίας, μετά την περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά την οποία το ΚΕΘΕΑ θα κρατήσει το σύνολο της ποσότητας που θα παραχθεί, το Κέντρο θα διαχειρίζεται το 75% του προϊόντος για την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας και των αναγκών του. Το 25% της παραγωγής του Καρτερού θα δοθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου, ενώ στην Κοινότητα Κάτω Ασιτών θα αποδίδει το 25% της παραγωγής από τον ελαιώνα της Ιεράπετρας.

Η καλλιέργεια των ελαιώνων του Δήμου Ηρακλείου αγκαλιάστηκε από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ως μια δημιουργική διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρητική φύση και παράδοση που στηρίζει την κοινωνική τους επανένταξη. Η πολύ καλή πορεία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη στο σημείο συλλογής του ελαιοκάρπου στο Μετόχι Γρυλλιωνάκη  από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη και τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μανώλη Βασιλάκη.