MEDICI: Χαρτογραφώντας το πεδίο της ψηφιακής ένταξης για την υποστήριξη της συνοχής και της ενσωμάτωσης


 

Το ΚΕΘΕΑ μετέχει στο πρόγραμμα MEDICI, ένα διετές ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία και προβολή των υφιστάμενων καλών πρακτικών ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ψηφιακή κοινωνία στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Εμπόδια στην ψηφιακή ένταξη

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η πρόσβαση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και η χρήση τους, υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια στην ψηφιακή ένταξη. Αυτά αφορούν την τοπογεωγραφία, την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, το εισόδημα και το κοινωνικό πλαίσιο. Ο ψηφιακός αποκλεισμός αντανακλάται γενικότερα στις δομές και στη δυναμική του κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Το 14% του πληθυσμού στην ΕΕ-28 δεν έχει κάνει ποτέ χρήση του διαδικτύου.
  • Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι διαδικτυακές δραστηριότητες από χρήστες απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατά μέσο όρο 58% περισσότερες από εκείνες των χρηστών με χαμηλότερα εκπαιδευτικά προσόντα.
  • Το γραφείο της Εθνικής Στατιστικής του ΗΒ (ONS) έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των φτωχότερων παιδιών δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο στο σπίτι ούτε σε Η/Υ, ενώ παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες είχαν όλα πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο.

Μεγαλύτερη ενσωμάτωση ευάλωτων κοινοτήτων

Το σχέδιο MEDICI αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει αυτόν τον ψηφιακό αποκλεισμό, ώστε να διευκολύνει την ενσωμάτωση των ευάλωτων
κοινοτήτων στην Ευρώπη μέσα από τη δημιουργία τριών βασικών εργαλείων:

  • ενός Διαδραστικού Καταλόγου καλών πρακτικών στο πεδίο του ψηφιακού αποκλεισμού,
  • ενός on-line Χάρτη που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν το πλαίσιο των καλών πρακτικών και να
    αξιοποιήσουν την πληροφορία με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους,
  • μιας Κοινότητα Μάθησης που θα στηρίζει τη διαρκή ανανέωση, συγκριτική αξιολόγηση και διάχυση της εμπειρίας και της μεταφοράς καλών πρακτικών.

Η πλατφόρμα 

Η πλατφόρμα είναι ο πυρήνας του σχεδίου MEDICI. Φιλοξενεί τις επιλεγμένες καλές πρακτικές που υλοποιούνται σε τοπικό,
εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να εντάξουν καλύτερα τις ευάλωτες /μειονεκτούσες ομάδες στην Ψηφιακή
Κοινωνία και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο στόχος της πλατφόρμας είναι να αναγνωρίσει τους τομείς όπου δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού, και οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποκλεισμού. Το MEDICI θα βοηθήσει τις ομάδες ενδιαφερομένων να γνωρίσουν τι υπάρχει και τι εφαρμόζεται ήδη και να αξιοποιήσουν την εμπειρία των υφιστάμενων εργαλείων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τεχνική πλατφόρμα συνδυάζει:

  • Τον Διαδραστικό Κατάλογο καλών πρακτικών: Μια ρεαλιστική οπτική αναζήτηση καλών πρακτικών.
  • Έναν Διαδικτυακό χάρτη της Ευρώπης: Η οπτικοποίηση των πληροφοριών στον κατάλογο γίνεται «χωροταξικά» και o «αναλυτικά»

Η κοινότητα της γνώσης

Το MEDICI έχει στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής και αξιολόγησης των πρακτικών και των εμπειριών και ανασκόπησης της κοινότητας
ψηφιακής ένταξης. Η πλατφόρμα προσφέρει στα μέλη του δικτύου του MEDICI και σε άλλους ενδιαφερόμενους τον χώρο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε παραδείγματα καλών πρακτικών στην Τράπεζα Γνώσης του MEDICI, να τις εφαρμόσουν στην πρακτική τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βρουν νέους τρόπους να εφαρμόσουν τις πρακτικές. Με το MEDICI online Forum, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκπαιδευτικές δράσεις με ομοτίμους, διαφορετικές «ομάδες γνώσεων» συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δημιουργούν μια πραγματική κοινότητα.

Η σύμπραξη

Diesis, Βέλγιο
Universidad Internacional de la Rioja, Ισπανία
The Tavistock Insitute, M. Βρετανία
Universidade Catolica Portuguesa, Πορτογαλία
Smart Bananas, Iταλία
ΚΕΘΕΑ, Ελλάδα
Αgenzia Regionale, Basilicata, Ιταλία