“Μαγειρικές εντός…” στο Βόλο


Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και ο Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν το βιβλίο «Μαγειρικές εντός…» την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο Cine Εξωραϊστική, στο Βόλο. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου. Ο χώρος της εκδήλωσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση της κας. Κατερίνας Πολίτου.

Άνδρες και γυναίκες, μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με τη φροντίδα και τη βοήθεια του Ηλία Μαμαλάκη, που μπαινοβγαίνει στις φυλακές ως εθελοντής του προγράμματος τα τελευταία τρία χρόνια, κατέγραψαν αγαπημένες συνταγές, αφηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες, φωτογράφισαν φαγητά και σκηνές από την καθημερινότητά τους και δημιούργησαν ένα βιβλίο «για την έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης».

Οι συντελεστές του βιβλίου μάς προσφέρουν κάτι περισσότερο από γευστικές συνταγές διαφόρων περιοχών του κόσμου. Μας υπενθυμίζουν ό,τι σημαντικό υπάρχει και μας ενώνει πίσω από το καθημερινό φαγητό και τη μαγειρική: δημιουργία, προσπάθεια, φροντίδα, μεράκι, επικοινωνία, μοίρασμα. «Φτιάξτε τις συνταγές τούτου του βιβλίου, προτρέπει στον πρόλογο ο Ηλίας Μαμαλάκης, είναι δοκιμασμένες, είναι νόστιμες, τολμώ να πω ελαφρώς πληθωρικές και, κυρίως, έχουν έμπνευση και μια ιστορία».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και τον Ηλία Μαμαλάκη στις 10 Απριλίου στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκδοση έγινε στο ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ, το τυπογραφείο του ΚΕΘΕΑ, και τα έσοδα από την πώλησή της θα διατεθούν για τις ανάγκες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, που, κερδίζοντας τη μάχη με τα ναρκωτικά και τον εγκλεισμό, παλεύουν για μια θέση στην κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. 

«Τούτο το βιβλίο γράφτηκε συλλογικά από περίπου 100 άτομα. Πρωτοσυνατήθηκα, ως εθελοντής μάγειρας, με τα μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και Ελεώνα  Θηβών πριν από περίπου 2 χρόνια.

Εκεί μου ήρθε μία ιδέα ! Να μαζέψουμε όλες αυτές τις συνταγές που μαγειρεύουν τα παιδιά μέσα στις κοινότητες στη φυλακή και να φτιάξουμε ένα βιβλίο μαγειρικής !

Κάθε συνταγή έχει την ιστορία της … Από ποιόν την μάθανε, γιατί την αγαπάνε, τι σημαίνει γι’ αυτούς …

Είναι πληθωρικές και πλούσιες συνταγές. Μέσα από αυτές, αισθάνθηκα ότι αναζητήσανε ένα κομμάτι απ΄ την χαμένη τους ελευθερία.

Έχει ενδιαφέρον τούτο το βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσετε την άλλη όψη της γαστρονομίας. Την έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μία ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης. »

 

Ηλίας Μαμαλάκης