Σε λειτουργία οι πρώτες μονάδες του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ


Ο Πύργος και η Ρόδος είναι οι πρώτες πόλεις που φιλοξενούν νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2014-2020). Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στις 2 πόλεις λειτουργούν τα 4 πρώτα προγράμματα από τα 35 συνολικά που έχει σχεδιάσει και καταθέσει το ΚΕΘΕΑ σε περιφέρειες όλης της Ελλάδας, για να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες.

Τόσο στον Πύργο όσο και στη Ρόδο έχουν ανοίξει Πολυδύναμα Κέντρα, τα οποία λειτουργούν σε εξωτερική βάση για ανθρώπους με διαφορετικές μορφές κατάχρησης ή εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο), αλλά υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, καθώς και τις οικογένειές τους.

Στο νησί της Ρόδου λειτουργεί, επίσης, Κινητή Μονάδα, για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων στον δρόμο ή εκτός αστικού ιστού με αδυναμία πρόσβασης σε θεραπευτικές υπηρεσίες, καθώς και των οικογενειών τους.

Στον Πύργο το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ανθρώπων που λαμβάνουν υπηρεσίες από εγκεκριμένες δομές απεξάρτησης της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για 23 ακόμα μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 10 Πολυδύναμα Κέντρα, 8 Κινητές Μονάδες, 2 Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, 3 Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, 1 Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης με Κινητή Μονάδα και 1 Δομή Έγκαιρης Παράβασης και Φιλοξενίας για Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες. Οι πόλεις που θα εδράζονται οι νέες μονάδες είναι ο Αγ. Νικόλαος, η Αλεξανδρούπολη, η Άρτα, ο Βόλος, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη,  η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Λαμία,  η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, τα Χανιά και η Χίος.  Το ΚΕΘΕΑ έχει επίσης υποβάλει προτάσεις για 6 μονάδες στις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων (Αθήνα, Πειραιάς, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά).

Στα τέλη του 2019 άρχισε  στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και η λειτουργία της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων  «Γ. Χατζηκώστα». Η μονάδα, με την ονομασία «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών», είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, και αποτελεί το μόλις δεύτερο δημόσιο πρόγραμμα Detox σε όλη την ελληνική επικράτεια.