Κορονοϊός: Γράμμα στις Θεραπευτικές Κοινότητες της Ευρώπης από τον Πρόεδρο της ΕFTC


31 Mαρτίου 2020

Αγαπητοί φίλοι,

Προς όλα τα μέλη της οικογένειας των Θεραπευτικών Κοινοτήτων στην Ευρώπη

Ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς! Είναι αλήθεια ότι η εξάπλωση του κορονοϊού μάς φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις. Καταστάσεις όπως αυτή μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια την καλύτερη ή τη χειρότερη πλευρά όλων μας. Θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να είστε εργατικοί και δυνατοί και να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια που κάνετε!

Καθώς φαίνεται ότι η κατάσταση θα πάρει χρόνο, θα χρειαστούμε περίσσεια θάρρους, αντοχής, επιμονής και υπομονής. Και, φυσικά, αγάπη, κυρίως αγάπη, για τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας.

Είμαστε μια οικογένεια που μένει ενωμένη, ιδίως στα δύσκολα. Και παρόλο που δεν μπορούμε να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλον με τη φυσική μας παρουσία (κάτι μάλλον δύσκολο: είμαστε, σε τελική ανάλυση, μια «φυλή» που αγαπάει τις αγκαλιές!), μπορούμε να σταθούμε νοερά ο ένας δίπλα στον άλλον.  Αυτή δεν είναι η στιγμή για να απολέσουμε το πνεύμα της κοινότητας. Αντιθέτως, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του «μαζί».

Όλοι μας, τα μέλη των προγραμμάτων, οι οικογένειές τους και το προσωπικό, πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, ιδίως τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας. Σήμερα οι σκέψεις μας είναι περισσότερο από ποτέ κοντά στα αδέλφια μας στην Ιταλία και την Ισπανία.

Αντιμετωπίζουμε αυτή την αντιξοότητα όχι με φόβο αλλά με ευθύνη, με όλη τη σοβαρότητα που της αξίζει.

Είμαστε οι άνθρωποι των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και θα τα καταφέρουμε!

Εκ μέρους όλων μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕFTC (Dirk, Karen, Oriol, Pauline και Rowdy)

Φαίδων Καλοτεράκης, Πρόεδρος της EFTC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων)