Κοινωνικό Παντοπώλειο από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ


Με επτά κοινωνικές δομές που θα υποστηρίζουν τα επόμενα δύο χρόνια ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απαντάει στην κρίση το Δίκτυο Κοινωνική Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Ως μέλος του Δικτύου το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αναλαμβάνει τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου με τη στήριξη των Ιδρυμάτων Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού, ενώ συμμετέχει και στη δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα καλύπτει ανάγκες διατροφής, ψυχαγωγίας, ένδυσης και υπόδησης τουλάχιστον 150 οικογενειών το μήνα. Παράλληλα θα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τη λειτουργία όλων των κοινωνικών δομών του Δικτύου και θα πραγματοποιούνται παραπομπές σε άλλου είδους υπηρεσίες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης (Μονής Αγκαράθου & Ζώτου), ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των εξυπηρετούμενων. Ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και θα φιλοξενεί επίσης τη Δομή Συσσιτίου, από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, και Κοινωνικό Φαρμακείο από το Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο του Δικτύου λειτουργούν επίσης:

  • Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων, από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου
  • Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος, από το Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Ηρακλείου και τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
  • Τράπεζα χρόνου, από το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή»
  • Γραφείο Διαμεσολάβησης, από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου

Το Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας συστάθηκε στο Δήμο Ηρακλείου για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ζωοδόχος Πηγή – Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ηρακλείου».

Η ενεργητική και οργανωμένη αλληλεγγύη των τοπικών κοινοτήτων μπορεί να δώσει με αξιοπιστία και διακριτικότητα την ανακούφιση, τη στήριξη και το χρόνο που χρειάζονται όσοι έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους χωρίς να πληγωθεί η αξιοπρέπειά τους. Τα προγράμματα απεξάρτηση του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 3 δεκαετίες γράφουν τη δική τους ιστορία κοινωνικών παρεμβάσεων, δίνουν δυναμικά το παρών σε ανάλογες προσπάθειες.