Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ δίπλα στις σχολικές κοινότητες


Δίπλα στις σχολικές κοινότητες της Ανατολικής Κρήτης βρέθηκε η Κινητή Μονάδα ΠΕ Ηρακλείου – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη τους τελευταίους μήνες. Το σχολικό έτος 2022-2023 σχεδίασε και πραγματοποίησε παρεμβάσεις ενδεδειγμένης πρόληψης σε 11 γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά εκατό σαράντα ένας (141) εκπαιδευτικοί και πενήντα (50) γονείς.

Στόχος των παρεμβάσεων ενδεδειγμένης πρόληψης είναι η υποστήριξη των εφήβων και του άμεσου περιβάλλοντός τους, ώστε να αντιμετωπιστούν παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών, συμπεριφορικές εξαρτήσεις, όπως ο εθισμός στις οθόνες, και άλλες βλαπτικές μορφές συμπεριφοράς.
Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, γονείς και εκπαιδευτικοί, στις παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ είχαν την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικές και βιωματικές μεθόδους, να επεξεργαστούν θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις αλλά και τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, η οικογένεια και το σχολείο σε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων και ταχέων αλλαγών. Έμφαση δόθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και ουσιαστικές σχέσεις με τους εφήβους. Οι παρεμβάσεις βασίστηκαν σε θεματικές και υλικό εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.

Στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν συγκαταλέγονται: το Γυμνάσιο και Λύκειο Μαλίων, το Καλλιτεχνικό και το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Γουβών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αρχανών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πόμπιας, το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και Ζαρού, το Γυμνάσιο Μοιρών και Μελεσών, καθώς και το Γυμνάσιο Λιμένος Χερσονήσου. Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους και άλλων σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εκτός αστικού ιστού, θέτοντας τις βάσεις μελλοντικής συνεργασίας. Στα πρώτα αποτελέσματα καταγράφονται παραπομπές γονέων εφήβων από εκπαιδευτικούς σε δομές του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, καθώς και αιτήματα για νέες δράσεις και συνεργασίες.

Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ευχαριστεί θερμά τα άτομα και τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί της στο πλαίσιο των παρεμβάσεων ενδεδειγμένης πρόληψης στα σχολεία, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εφήβων και την οικοδόμηση ενός προστατευτικού πλαισίου για την ανάπτυξή τους.

Για συμμετοχή στον επερχόμενο κύκλο συναντήσεων πρόληψης που διοργανώνει η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, μπορείτε να επικοινωνείτε:
Τηλ. 2810 261026, 2810261126 & 6985196733
E-mail: kmiraklio@kethea-ariadni.gr
F.B.: Κινητή Μονάδα ΠΕ Ηρακλείου-ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Η Κινητή Μονάδα Ηρακλείου είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).