Το ΚΕΘΕΑ ζητά να μπει τέρμα στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών


H δίκη των έντεκα γυναικών που άρχισε χθες φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια άκρως ντροπιαστική ιστορία για το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας: τη στοχοποίηση και τον εξευτελισμό μιας ομάδας περιθωριοποιημένων και πολλαπλά επιβαρυμένων γυναικών στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου 2012. Ιατρικό απόρρητο, ατομικά δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνετρίβησαν σε πανελλήνια μετάδοση, στο όνομα «της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τέσσερα χρόνια μετά οι γυναίκες αυτές, με ανεξίτηλο το στίγμα της διαπόμπευσης στη ζωή και την ψυχή τους, έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική δικαιοσύνη.  Δεν βρίσκονται όλες στο ειδώλιο: πέντε από αυτές έχουν φύγει από τη ζωή• ανάμεσά τους και η Κατερίνα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Έχει επίσης μεσολαβήσει η κατάργηση της βάρβαρης και οπισθοδρομικής υγειονομικής διάταξης 39Α, η μετατροπή του βαθμού δίωξής των γυναικών από κακούργημα σε πλημμέλημα, η δημόσια συγνώμη από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, ο εξευτελισμός  και η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζονται: Οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.  Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία αποκατάσταση για τις γυναίκες αυτές και τους δικούς τους, όσο οι φωτογραφίες της ντροπής συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινή θέα, ποινικοποιώντας την ασθένεια και καταπατώντας τα δικαιώματά τους.

Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να «κατέβουν» όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο.

Να σταματήσει τώρα η ατίμωσή τους.