Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον «Οδηγό για ασφαλή σχολεία» για στελέχη Κέντρων Πρόληψης


Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2023, 25 εργαζόμενες και εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα είναι η πρώτη ομάδα στελεχών των Κέντρων Πρόληψης που θα συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Οδηγός για ασφαλή σχολεία».

Ο «Οδηγός για ασφαλή σχολεία» είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και εφαρμόζεται στις σχολικές κοινότητες από το 2016. Βασισμένος στη μακρόχρονη πείρα του Δικτύου και στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Οδηγός προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στον χώρο του σχολείου. Προωθεί, επίσης, τη δικτύωση και τη συνεργασία των σχολείων με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και έχει, μεταξύ άλλων, αξιοποιηθεί για την επίλυση θεμάτων και την εμπέδωση κλίματος καλής συνεργασίας και διασύνδεσης όμορων σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλών σχολείων.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον «Οδηγό για ασφαλή σχολεία» σε στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία συγκροτούν ένα πανελλαδικό δίκτυο μονάδων πρόληψης, ενισχύει τις επιστημονικές προσπάθειες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και της πρόληψης στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς και τη συνεργασία των φορέων.

Το πεντάτευχο εγχειρίδιο «Οδηγός για ασφαλή σχολεία» παρέχεται στους/στις συμμετέχοντες/ουσες επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας δωρεάν, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το Δίκτυο Πρόληψη και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται εδώ και 3 δεκαετίες στον χώρο της πρόληψης της χρήσης ουσιών και άλλων μορφών εξάρτησης, ενώ προσφέρει και προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους/ες, νεαρούς/ες ενήλικες και τις οικογένειές τους για την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών και της υπερβολικής ενασχόλησης με τις οθόνες. Η θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα πρόληψης και η δημιουργία επιστημονικού υλικού για εφαρμογή σε παρεμβάσεις πρόληψης αποτελούν βασικές δράσεις του Δικτύου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, τηλ.: 210 9212961, info@prevention.gr