ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ενάντια στο διπλό στίγμα του εγκλεισμού και της εξάρτησης


Ούτε η εξάρτηση, ούτε ο εγκλεισμός, ούτε η πανδημία στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία επανένταξης 9 ατόμων που αποφοίτησαν αυτές τις μέρες από το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Η ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα 8α γενέθλια του προγράμματος, παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κύριου Αηδονόπουλου, του Προϊστάμενου της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, κύριου Θεοχάρη Ρουσάκη, πολλών μελών και των οικογενειών τους, συνεργατών και φίλων του προγράμματος. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης.

Στα 8 χρόνια δράσης του το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει υποστηρίξει σχεδόν 4.000 άτομα (3.948). Κυρίως εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (3.029 άτομα) και στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη (647 άτομα), ενώ 272 άτομα ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος εξαρτημένων.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ λειτουργεί από το 2013 και αναπτύσσει δράσεις ενάντια στον διπλό στιγματισμό, δηλαδή αυτόν της εξάρτησης και του εγκλεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ για το 2020, όσοι ζήτησαν θεραπεία είχαν φυλακιστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους με μέσο όρο φυλάκισης τα 4 χρόνια περίπου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (94%) ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 35,5 έτη. Ως κύρια ουσία κατάχρησης ανέφεραν την ηρωίνη (42%), η οποία ακολουθείται από την ινδική κάνναβη (32%) και την κοκαΐνη (13%). Το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 85%, ενώ σχεδόν οι μισοί δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο. Το 54% ανέφερε προβλήματα υγείας και το 16% ανέφερε ψυχολογικά προβλήματα.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ προσφέρει στον πληθυσμό αυτόν ένα πλέγμα υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στο πεδίο της σωφρονιστικής και μετασωφρονιστικής μέριμνας. Στόχος του είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την παραβατικότητα, τη χρήση ουσιών και τον εγκλεισμό, και η ισότιμη επανένταξη των μελών του στην κοινωνία.

Μια καινοτόμα μονάδα μέσα στη φυλακή

Στο κέντρο του δικτύου υπηρεσιών που έχει δημιουργήσει το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ βρίσκεται η ομώνυμη Θεραπευτική Κοινότητα, εντός του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 2015. Χάρη στην 24ωρη λειτουργία της σε αυτόνομη πτέρυγα, είναι μία από τις ελάχιστες στο είδος της μονάδες στην Ευρώπη. Παρά τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και τις μεγάλες δυσκολίες της τελευταίας διετίας λόγω της πανδημίας, στη Θεραπευτική Κοινότητα έχουν συμμετάσχει τα 6 αυτά χρόνια 119 κρατούμενοι.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές και στην πόλη

Εκτός από τη Θεραπευτική Κοινότητα στις Φυλακές Διαβατών και το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ αναπτύσσει προγράμματα συμβουλευτικής κρατουμένων: στα καταστήματα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Φελιού Γρεβενών, στην Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα Οικογενειακής Υποστήριξης απευθύνεται στο στενό περιβάλλον των εξαρτημένων με στόχο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της οικογένειας/οικείων. Εκπαίδευση-κατάρτιση και υποστήριξη σε θέματα υγείας και σχέσης με τον νόμο συμπληρώνουν την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση του προγράμματος.

Από το 2021 το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει θέσει επίσης σε λειτουργία πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μονάδα άμεσης πρόσβασης που απευθύνεται σε ενεργούς χρήστες ουσιών της Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα, που διαθέτει στέκι διημέρευσης και ειδικά διαμορφωμένο όχημα για εξορμήσεις street-work, έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 206 τέτοιες δράσεις, υποστηρίζοντας 1.198 διαφορετικά άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες : Θεοχαράκη Μαρία, Αν. Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ,
τηλ. 2310544939, mtheoharaki@kethea-promitheas.gr, info@kethea-promitheas.gr