ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ: Αποτελέσματα έρευνας στους μαθητές της Μαγνησίας


Για δεύτερη χρονιά, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ  πραγματοποίησε έρευνα στη μαθητική κοινότητα του νομού Μαγνησίας. Στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές γυμνασίου ηλικίας από 12 έως και 16 ετών. Συγκεντρώθηκαν ερωτηματολόγια από 1405 μαθητές, 1.370 από τα οποία ήταν έγκυρα. Οι μαθητές συμπλήρωσαν το ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέσα στην τάξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

OΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ

Το 29% των μαθητών καταναλώνει αλκοολούχα ποτά, με το 18,5% να έχει ξεκινήσει τη χρήση αλκοόλ στα 13 με 14 έτη. Ένας στους 3 περίπου καταναλώνει αλκοόλ μία με δύο φορές τον μήνα. Η πλειονότητα των μαθητών αναφέρει ότι προμηθεύεται αλκοόλ εύκολα. Οι περιστάσεις κατά τις οποίες καταναλώνουν αλκοόλ οι μαθητές είναι συνήθως «τα πάρτι», οι «έξοδοι σε  bar/club» και οι «οικογενειακές συγκεντρώσεις».

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το 10% των μαθητών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή του τσιγάρο, Από αυτούς, το 25% έχει καπνίσει συμβατικό τσιγάρο, το 41% ηλεκτρονικό, ενώ 1 στους 3 ανέφερε ότι έχει καπνίσει και συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι μαθητές ανέφεραν  ότι ο κύριος λόγος που δοκίμασαν το κάπνισμα ήταν από περιέργεια (71%), ενώ ποσοστό  11%  δήλωσε ως αιτία την ανάγκη να ξεφύγει από ανησυχίες και προβλήματα.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Μόνο το 3% των μαθητών που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν έχουν δοκιμάσει παράνομες ουσίες. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης είναι τα  13 έτη. Το 50% περίπου αυτών που απάντησαν θετικά, ανέφεραν ως ουσία χρήσης την κάνναβη. Οι κύριοι λόγοι δοκιμής που αναφέρθηκαν από το 76% των μαθητών ήταν «για ευχαρίστηση» και «από περιέργεια». Από το σύνολο των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα 9 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα να «κολλήσει» κανείς, είτε κάνει πιο συχνά χρήση ουσιών είτε δοκιμάσει έστω και μία φορά. Σημαντικό ποσοστό μαθητών, της τάξης του 26%, ανέφερε πως έχει διαπιστώσει ότι μέχρι και 10 συμμαθητές τους έχουν καταναλώσει ουσίες εντός του σχολείου

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών, δηλαδή ποσοστό 94,5% δήλωσε ότι έχει κινητό. Ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησης κινητού ήταν τα 11 έτη. Το 86% των μαθητών ανέφερε ότι χρησιμοποιεί παραπάνω από μία λειτουργίες του κινητού, με αυτές του διαδικτύου να υπερτερούν. Όσο αφορά τον χρόνο που απασχολούνται οι μαθητές με το κινητό, 1 στους 4 ανέφερε ότι αφιερώνει μέχρι και 5 ώρες καθημερινά.

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Μόνο 15 από τους 1.356 μαθητές δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι πλειονότητα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου και από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις μαθητών με γνωστή ηλικία, από την ηλικία των 10 ετών κατά μέσον όρο αρχίζει η χρήση του διαδικτύου χωρίς επίβλεψη. Δύο (2) στους 5 μαθητές δήλωσαν ότι περνάνε μία με δύο ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο,  άλλοι τόσοι περίπου από δύο έως και πέντε ώρες, ενώ 1 στους 5 από έξι ώρες και πάνω. Όσον αφορά τις προτιμήσεις των μαθητών, στην πρώτη θέση με 59%, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, βρίσκονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Το 80% των μαθητών δήλωσε ότι παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα κορίτσια παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια κυρίως στο κινητό τους, ενώ τα αγόρια σε κάποια κονσόλα. Ο χρόνος που αφιερώνουν  οι περισσότεροι νέοι (34%) στις ηλεκτρονικές κονσόλες είναι μία με δύο ώρες την ημέρα, ενώ το 17% ασχολείται δύο με πέντε ημερησίως.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το 20% των μαθητών ανέφεραν ότι παίζουν τυχερά παιχνίδια, έστω και 1 με 2 φορές τον μήνα. Από αυτούς το 51% προτιμά τα παιχνίδια με αριθμούς (ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ), ενώ 2 στους 3 δήλωσαν ότι ασχολούνται περίπου 1 με 2 ώρες κάθε φορά που παίζουν κάποιο παιχνίδι. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια είναι τα 11 έτη.