Το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 12 Απριλίου, 18.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας το εικαστικό έργο/μακέτα “Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;) στα προσφυγικά της Νίκαιας”, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Νίκαιας.
Το έργο πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του δημιουργικού εργαστηρίου τoυ Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Πρόκειται για μία ξύλινη κατασκευή διαστάσεων περίπου 2×1,5 μέτρων, που αναπαριστά ένα οικοδομικό τετράγωνο μίας προσφυγικής γειτονιάς της Νίκαιας, η οποία διασώζεται μέχρι και σήμερα.
Στόχος του έργου, εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, ήταν να έρθουν τα μέλη σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό των προσφύγων. Είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της ένταξης των Μικρασιατών προσφύγων, να καλλιεργήσουν περαιτέρω τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και να αναδειχθούν αξίες, όπως η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η αντιμετώπιση του ρατσισμού απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Θα μιλήσουν οι:
Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ: “Η στρατηγική για τη διάσωση της προσφυγικής κληρονομιάς της Νίκαιας”
Χαρ. Πουλόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Δ.Α.: “Το παρόν του παρελθόντος και του μέλλοντος”
Ανδρέας Κρεμμύδας, υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ Νόστος σε Διάλογο με τους δημιουργούς του έργου: “Η δημιουργικότητα ως θεραπευτικό μέσο απεξάρτησης”
Γιώργος Ζαφειριάδης, εικαστικός Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης
Συντονίζει: Νίκη Παπαρίδη, νομικός
Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από το project “Προσφυγικό 1922-2022: Ετεροτοπίες και ετεροχρονίες”, που αναπαριστά τους βιωμένους χώρους με αφετηρία τις προσφυγικές κατοικίες της Νίκαιας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας για τους άστεγους του Πειραιά και έκθεση ζωγραφικής με προσωπογραφίες από σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος.
Σημαντική ήταν η συνδρομή του Εργαστήριου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα τεχνικά ζητήματα και την κοινωνιολογική προσέγγιση του έργου.
Για πληροφορίες: 210 4227960, 2104187003