Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ κατασκευάζει φωλιές για τα πουλιά


Πενήντα τεχνητές φωλιές θα τοποθετήσουν την Κυριακή 3 Απριλίου, στο Σέιχ Σου, η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», η επιτροπή προστασίας του Σέιχ Σού και το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Οι φωλιές κατασκευάστηκαν από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Έχουν φτιαχτεί από ξύλο ώστε να είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και ο σκοπός της τοποθέτησης τους είναι να ευνοηθεί το φώλιασμα εντομοφάγων πτηνών. Οι διαστάσεις τους είναι κατάλληλες για παπαδίτσες, καλόγηρους, τσοπανάκους και κότσυφες που αναμένεται να φωλιάσουν.

Το δάσος του Σέιχ Σου προέρχεται από αναδασώσεις με κωνοφόρα, κυρίως πεύκα. Την βυζαντινή περίοδο στην περιοχή υπήρχε ένα εκτεταμένο δρυοδάσος. Τα πεύκα δεν είναι κατάλληλα για το φώλιασμα των πουλιών και αυτό αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τους πληθυσμούς τους. Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι μια επιτυχημένη πρακτική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές. Την αναπαραγωγική επιτυχία θα παρακολουθήσει στην συνέχεια η Ορνιθολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.