Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, παραβρέθηκαν στο Μεταβατικό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Ψυχικής Απεξάρτησης Εξαρτημένων ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, ο Υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Λυγούρα Δήμητρα και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ κ. Λιάπης Χρίστος και η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού I κ. Μαρία Στέφη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Τα μέλη, το προσωπικό της Μονάδας και ο Υπεύθυνος του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ κ. Καταγής Βασίλης, ξενάγησαν τους προσκεκλημένους στον χώρο λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας και του Ξενώνα 24ωρης διαμονής και τους ενημέρωσαν για τις θεραπευτικές διαδικασίες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, πραγματοποίησε απολογισμό των κοινών δράσεων του ΚΕΘΕΑ  με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που για πρώτη φορά συνεργάστηκαν με τρία μνημόνια, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες εντός του σωφρονιστικού συστήματος. Πιο  αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:

1ο Μνημόνιο: Πραγματοποίηση σεμιναρίων διάρκειας 32 ωρών, αποκλειστικά για το φυλακτικό προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Τίτλος σεμιναρίων:

Α) Εξάρτηση – Ψυχική Απεξάρτηση εντός σωφρονιστικών καταστημάτων και διαχείριση των υπό θεραπεία ψυχικής απεξάρτησης κρατούμενων.

Β) Διαχείριση εργασιακού άγχους εργαζόμενων στα καταστήματα κράτησης.

Εισηγητές: Βασίλης Καταγής: Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

                     Ειρήνη Τσαλέρα: Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

2ο Μνημόνιο: Επέκταση της λειτουργίας μονάδων συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

3ο Μνημόνιο: Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες εντός των σωφρονιστικών και των ειδικών θεραπευτικών καταστημάτων της χώρας και επέκταση της λειτουργίας Μονάδων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ σε όλα τα καταστήματά κράτησης της χώρας.

Πραγματοποιήθηκε επέκταση της λειτουργίας Μονάδων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων στα ακόλουθα πέντε (5) σωφρονιστικά καταστήματα:

  1. Γενικό Κατάστημα Κράτησης Β΄ Τύπου Μαλανδρίνου
  2. Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας
  3. Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού
  4. Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας
  5. Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας

Στα παραπάνω Μνημόνια Επιστημονικός Υπεύθυνος ήταν ο κ. Καταγής Βασίλης υπό την εποπτεία του Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, κ. Γκιτάκου Βασίλειου.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, αποκλειστικά στο φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση για την εξάρτηση και τη διαδικασία της απεξάρτησης αλλά και τη διαχείριση εργασιακού άγχους.

Ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα Αγία Φανφάρα.