Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Εθνικό Θέατρο


Tο Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex, την παράσταση του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο. Πρόκειται μία από δράσεις της συνεργασίας του Εθνικού με το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση της θεατρικής τέχνης ως θεραπευτικού εργαλείου στην απεξάρτηση.

Στο παραπάνω πλαίσιο τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΔΙΒΑΣΗ παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού, συμμετέχουν σε συζητήσεις με τους συντελεστές τους σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν κομμάτια της ζωής τους μέσα από το θέατρο.

Η παράσταση πραγματοποιείται στις 24 Μαΐου με ώρα έναρξης 21:00 στο Rex (Πανεπιστημίου 48, Αθήνα).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με σειρά προτεραιότητας)

Υπόθεση

Γραμμένο από τον Ε. Ιονέσκο το 1950, η Φαλακρή Τραγουδίστρια θεωρείται πλέον από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας καθώς και από τα πιο αντιπροσωπευτικά του ρεύματος του θεάτρου του παραλόγου. Ο Ιονέσκο παίζοντας απλά με μια μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών κατάφερε να φτιάξει  ένα έργο το οποίο αναδεικνύει το υπαρξιακό κενό της εποχής του και το παράλογο της ανθρώπινης λογικής και συμπεριφοράς. Το κείμενο είναι χωρίς σχετικό νόημα – δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος το χαρακτηρίζει «αντιθεατρικό έργο». Οι δράσεις ανύπαρκτες και οι σχέσεις απολύτως τυπικές σε ένα συντηρητικό σαλόνι της Αγγλίας. Λόγια που πάνε και έρχονται απλά για να ειπωθούν, για να σπάσουν την βαριά  εγγλέζικη σιωπή, λέξεις που ακροβατούν σε μια ατμόσφαιρα παγωμένη, φτιάχνουν το σκηνικό ενός ιλαροτραγικού δράματός, μιας ιλαροτραγικής κωμωδίας.  Κι όμως κάτω από όλο αυτό υπάρχει η απέλπιδα προσπάθεια του κάθε ηρώα στην επιδίωξη του κάτι να συμβεί επιτέλους.