ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ: Οι άνθρωποι πίσω από τη μάσκα


Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, έχουν κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Τους τελευταίους 18 μήνες η ψυχική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού επιβαρύνθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.  Στον όσο ποτέ επίκαιρο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας,  η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ συμμετείχε με τον δικό της τρόπο. Στόχος της να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να δώσει ορατότητα και βήμα έκφρασης στα μέλη της.

Τα μέλη της Μονάδας, άνθρωποι με θέματα εξάρτησης και συγχρόνως κάποια ψυχιατρική διαταραχή, οι οικογένειές τους και το προσωπικό της επέλεξαν για τη δράση τους το Πάρκο Θεοτοκόπουλου στο Ηράκλειο. Παρουσίασαν την υπαίθρια έκθεση «Ο άνθρωπος πίσω από τη μάσκα», δημιουργικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου γλυπτικής με χαρτοπολτό, το οποίο πραγματοποιείται στη Μονάδα χάρη στην εθελόντρια εικαστικό Ελεάννα Πυργιανάκη. Οι χειροποίητες μάσκες της έκθεσης αποτελούν εικαστικές μαρτυρίες των μελών της Μονάδας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο και δίνουν λαβή για προβληματισμό γύρω από τα στερεότυπα και το στίγμα που συνοδεύουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ πραγματοποίησε επίσης στο πάρκο δράση βαψίματος και περιποίησης στα παγκάκια, με τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων «ΖωΔρω», Heraklion Eco Voice και του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα θετικής συνεισφοράς των ανθρώπων με ζητήματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης στο κοινωνικό σύνολο, πέρα από προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

Οι επισκέπτες του πάρκου και οι περαστικοί επικρότησαν την πρωτοβουλία των μελών της Μονάδας να φροντίσουν ένα από τα κεντρικότερα πάρκα της πόλης του Ηρακλείου. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση και να συζητήσουν προβληματισμούς και ερωτήματα για την ψυχική υγεία και την εξάρτηση με μέλη, γονείς και εργαζόμενους.  Κατά τη διάρκεια της δράσης στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή και εξόρμηση street-work από την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ευχαριστεί τον Δήμο Ηρακλείου για την αδειοδότηση της δράσης, καθώς και τις επιχειρήσεις Σεβαστάκη Ουρανία & Σία Ο.Ε και  Πολύτροπο για τις δωρεές τους.