Καλό ταξίδι, Griffith…


Ο Griffith Edwards, μια παγκόσμια αυθεντία στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ένας εξαιρετικά ευφυής και βαθιά ανθρώπινος επιστήμονας που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη μάχη ενάντια στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, δεν είναι πια κοντά μας.

Γεννημένος το 1928  στην Ινδία, σπούδασε Ιατρική στην Οξφόρδη και πολύ νωρίς στην καριέρα του επικεντρώθηκε στη μελέτη της εξάρτησης, αρχικά από το αλκοόλ και στη συνέχεια και από τις άλλες ψυχοδραστικές ουσίες.

Θεραπευτής, ερευνητής και συγγραφέας, ο Griffith Edwards πρωτοστάτησε στη δημιουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, ίδρυσε το National Addiction Center της Αγγλίας και ήταν για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού Addiction. Είχε επίσης διατελέσει σύμβουλος σε θέματα εξαρτήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαφόρων κρατών σε όλο τον κόσμο.

Το πολύπλευρο έργο του, βασισμένο στις πιο αυστηρές επιστημονικές και κλινικές προδιαγραφές, κάλυψε περισσότερες από 4 δεκαετίες. Άνοιξε νέους δρόμους στη θεραπεία, την έρευνα και τη διαμόρφωση της πολιτικής και μας προσέφερε ένα συνεκτικό θεωρητικό πλαίσιο για τη θεώρηση του φαινομένου της εξάρτησης, ανεξαρτήτως ουσίας χρήσης, με διαχρονική αξία.

Η ευρυμάθεια, η αμεροληψία και η νηφάλια σκέψη του Edwards – χαρακτηριστικά που τόσο έχει ανάγκη η δημόσια συζήτηση για το θέμα των εξαρτήσεων-  ξεδιπλώνονται στο βιβλίο του «Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών. Σωστή απάντηση ή λάθος ερώτηση;», ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα τόσο για τους ειδικούς όσο και το ευρύ κοινό, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΘΕΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. Οι έλληνες αναγνώστες μπορούν επίσης να ανατρέξουν και στην εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε ο Griffith Edwards στο περιοδικό «Εξαρτήσεις» το Μάρτιο του 2005.

Για τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί του υπήρξε ένας πολύτιμος συνεργάτης όχι μόνο για τη βαθιά γνώση και αφοσίωσή του στο αντικείμενό του, αλλά και για τη σπιρτάδα του πνεύματός του, την ευγένεια, το χιούμορ, την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη θερμή υποστήριξη που ήξερε να προσφέρει σε νέα εγχειρήματα. Το ΚΕΘΕΑ είχε την τύχη να ανήκει στους συνεργάτες του, αποκομίζοντας πολλά από τη δημιουργική του ενέργεια, που διατηρήθηκε αμείωτη μέχρι το τέλος.

Για εμάς που εργαζόμαστε στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, το να συνεχίζουμε την προσπάθεια από εκεί που την έφτασαν άνθρωποι σαν τον Griffith Edwards αποτελεί μεγάλο προνόμιο και συνάμα μεγάλη ευθύνη.

Θα τον θυμόμαστε πάντα. Καλό ταξίδι Griffith…

Ακούστε τον Griffith Edwards  να μιλάει για την ανάγκη (και την ελπίδα του) ότι θα κρατήσουμε ανοικτή την πόρτα για τους εξαρτημένους, προσφέροντας θεραπεία και στηρίζοντας την προσπάθεια επιστροφής στη ζωή.