Η ΙΘΑΚΗ είμαστε όλοι εμείς


Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώνει φέτος η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ΙΘΑΚΗ, από τον Νοέμβριο του 1983 μέχρι σήμερα, σταθερά δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, έχει υποστηρίξει 14.000 άτομα περίπου, εξαρτημένους και μέλη του στενού περιβάλλοντός τους. Η καινοτόμος θεραπευτική της πρόταση για την αντιμετώπιση της εξάρτησης κατέρριψε στερεότυπα και προκαταλήψεις και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή στη ζωή χιλιάδων χρηστών.  

Πιο αναλυτικά, από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχουν λάβει υπηρεσίες 5.701 ενήλικες, 905 έφηβοι και νεαροί ενήλικες και 7.116 συγγενείς και φίλοι εξαρτημένων ατόμων. Τέλος, η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145, που δημιουργήθηκε το 2001, έχει απαντήσει σε 30.382  κλήσεις.

Για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των εξαρτημένων και των οικογενειών τους το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ διευρύνει διαρκώς τις υπηρεσίες του. Σήμερα διαθέτει προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης για ενήλικες χρήστες ουσιών, πρόγραμμα για εξαρτημένους γονείς, εξειδικευμένο πρόγραμμα για έφηβους χρήστες ουσιών, παράλληλα προγράμματα για την υποστήριξη της οικογένειας, παραγωγικές μονάδες, σχολείο και κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης για τη στήριξη της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των απεξαρτημένων, καθώς και την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ το 2015 οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα ήταν κυρίως άνδρες, με μέση ηλικία τα 33 έτη. Για τους 7 στους 10 η κύρια ουσία κατάχρηση ήταν η ηρωίνη. Οι 6 στους 10 ήταν άνεργοι και οι μισοί διέμεναν με την οικογένειά τους. Η ηλικία έναρξη της χρήσης ήταν τα 16 έτη. Στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, το πρόγραμμα για τους εφήβους του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, οι 8 στους 10 προσήλθαν με αίτημα θεραπείας για την εξάρτηση από την κάνναβη.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ιστορίες και τα βιώματα, οι ζωές των ανθρώπων συνδέθηκαν με την ΙΘΑΚΗ και δημιούργησαν έναν εξαιρετικά δυνατό κρίκο στον αγώνα της απεξάρτησης. Συνοδοιπόροι τους όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα τους με ευαισθησία και ενδιαφέρον: προσωπικό, συνεργάτες, γονείς, φίλοι και εθελοντές. Η ΙΘΑΚΗ είμαστε όλοι εμείς.