Ημερίδα στην Κρήτη για τη διπλή διάγνωση


Ημερίδα με θέμα «Συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχικής διαταραχής: προκλήσεις, προσεγγίσεις, προοπτικές» πραγματοποιείται την Τετάρτη 25/02/2014, 16:30–21:30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και η Περιφέρεια Κρήτης.

H διπλή διάγνωση, η συνύπαρξη, δηλαδή, μιας μορφής  εξάρτησης  – από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο- με κάποιου είδους ψυχιατρικό πρόβλημα είναι ένα εντεινόμενο φαινόμενο στη χώρα μας. Με τη δημιουργία ενός δικτύου Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων σε επτά πόλεις από το 2013, το ΚΕΘΕΑ έρχεται να καλύψει το σημαντικό κενό που υπάρχει  σε ό,τι αφορά τη συστηματική θεραπευτική υποστήριξη εφήβων και ενηλίκων με διπλή διάγνωση καθώς και των οικογενειών τους. Μέσα στο 2014 τα Κέντρα προσέφεραν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.100 άτομα πανελλαδικά.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν  η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου στην Κρήτη. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών αρχών γύρω από το σύνθετο πρόβλημα της διπλής διάγνωσης, με έμφαση στις τοπικές του ιδιαιτερότητες. Επιπλέον η ημερίδα στοχεύει στο να αναδείξει την αναγκαιότητα συνδυαστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισής της διπλής διάγνωσης  με στόχο την αποκατάσταση και  την επανένταξη στην κοινωνία, μέσα από τη σταθερή λειτουργία δομών όπως το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί του ΚΕΘΕΑ και του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως ο ΟΚΑΝΑ Ηρακλείου, η Ψυχιατρική Κλινική και το Αλκοολογικό Ιατρείο του  Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Την ημερίδα θα συντονίζει ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Κώστας Αρβανίτης

H ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και μετά το πέρας της θα χορηγηθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα είναι μια νέα υπηρεσία του ΚΕΘΕΑ που υλοποιείται στο πλαίσιο ΕΣΠΑ (Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013”) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.