Ημερίδα στα Ιωάννινα για τη διπλή διάγνωση


Στοιχεία, συμπεράσματα και προτάσεις από τη λειτουργία του καινοτόμου προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για τη διπλή διάγνωση  είναι το θέμα της ημερίδας «Εξάρτηση και ψυχική νόσος: Μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση», που διοργανώνεται στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο DU LAC, στις 29 Μαΐου 2015. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πανεπιστημιακοί, επικεφαλής δομών υγείας και θεραπευτές στην «πρώτη γραμμή» θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν την κλινική εμπειρία και την κοινωνική πραγματικότητα του σύνθετου και εντεινόμενου φαινομένου της διπλής διάγνωσης, της συνύπαρξης, δηλαδή, κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή. Τα άτομα με διπλή διάγνωση είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες ομάδες πληθυσμού, η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά στις παραδοσιακές δομές ψυχικής υγείας και θεραπείας των εξαρτήσεων.

Για να καλύψει το κενό αυτό, το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει από το 2013, με πόρους του ΕΣΠΑ, ένα δίκτυο επτά Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων διπλής διάγνωσης σε διάφορες πόλεις. Μέρος του δικτύου αυτού αποτελεί το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα, η σημαντική εμπειρία από τη λειτουργία του οποίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της ημερίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, η ανταπόκριση τόσο των ίδιων των εξυπηρετουμένων όσο και των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία των Κέντρων, υπογραμμίζει την αναγκαιότητά τους και καθιστά κρίσιμη και επείγουσα την εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας τους και μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδα θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Χώρος: Ξενοδοχείο DU LAC, Α. Μιαούλη και Ίκκου, Ιωάννινα, 45221.

 

Διάρκεια: Παρασκευή, 29/5/2015,  17:00 – :21:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ