Να γίνουν οι νύχτες μας πιο φωτεινές


Αν κοιτάξει κανείς από ψηλά τη Φωκίωνος Νέγρη αυτές τις μέρες, θα τη δει να καταυγάζει, διάστικτη από γιορτινά φώτα. Οι κάτοικοι ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, αλλά πολλοί είχαν ήδη υποψιαστεί ότι κάτι καλό συνέβαινε, όταν τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρατηρήσει μια ομάδα νεαρών που τοποθετούσε τον στολισμό στα δέντρα. Λίγοι γνώριζαν τότε ότι ήταν τα παιδιά της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΔΡΑΣΕΙ, που με ακρίβεια και διάθεση συνεργασίας ανέλαβαν την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας.

Είναι τόσα, πολλά και αθόρυβα, που γίνονται στην Αθήνα από ομάδες πολιτών, από μεμονωμένα άτομα ή μικρές παρέες που παθιάζονται με την ιδέα να κάνουν την αστική ζωή καλύτερη. Έτσι γεννήθηκε και η «Φωτεινή Κυψέλη», η πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Κώστα Ζαμπέλη, που ξεκίνησε μία προσπάθεια, ώστε οι πολυκατοικίες της Κυψέλης να διατηρούν τη νύχτα φωτεινές τις εισόδους τους.

«Αρχικός σκοπός της ομάδας μας ήταν ο φωτισμός των εισόδων των πολυκατοικιών», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Δεν άλλαξε ο σκοπός μας, απλώς τώρα η ομάδα απέκτησε μια διαφορετική δυναμική και ανεβάζουμε τον πήχη με σταθερό στόχο να υπάρχει φως στις γειτονιές μας. Είμαστε μια ομάδα κατοίκων που χωρίς προσωπικό συμφέρον προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μέσα από γενικότερα έργα φωτισμού στην Κυψέλη, σε συνεργασία με επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες και γραφίστες».

Έτσι, γεννήθηκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός γύρω από το σιντριβάνι στη Φωκίωνος Νέγρη, μια πρωτοβουλία που εξαρχής αξιοποίησε την ιδέα της συνέργειας και των δικτύων. Η «Φωτεινή Κυψέλη» συνεργάστηκε στρατηγικά με το ΚΕΘΕΑ ΔΡΑΣΕΙ, αναζήτησε χορηγούς (την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου και το κατάστημα «Πανλαμποηλεκτρική» που χορήγησε τους λαμπτήρες) και με τη βοήθεια των παιδιών του ΚΕΘΕΑ εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία τον φωτισμό.

«Τα παιδιά της κοινότητας», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης, «απέδειξαν ότι είναι πολύ περισσότερο κοινωνικά ενταγμένα ακόμα και από πολλούς που θέλουν να θεωρούν πως είναι κοινωνικά ενταγμένοι». Το εξηγεί η Κατερίνα Θεοδωρίδου (υπεύθυνη Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ), που λέει ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης «παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης εντός και εκτός φυλακής».

Ένα ολόκληρο δίκτυο σκέψης και ανθρώπινων συνεργασιών πίσω από το όμορφο θέαμα που απολαμβάνουν τώρα όσοι περνούν από τη Φωκίωνος Νέγρη. Όλα έγιναν με αδιάβροχα, ανακυκλώσιμα υλικά και οι λαμπτήρες είναι LED, παρέχουν δηλαδή οικονομία στην κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Χαρά Σιγάλα, αρχιτέκτονας ειδικευμένη ως lighting designer, επιμελήθηκε το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να απηχεί το μότο της ομάδας: «Φωτεινή Κυψέλη, γιατί το φως είναι ζωή». Καθώς φέτος είναι το Διεθνές Έτος Φωτός, η δράση της Φωκίωνος έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο ημερολόγιο δράσεων της UNESCO.

Απόσπασμα από την kathimerini.gr