Ευρωπαϊκό Σχέδιο ARIE: Η φυσική άσκηση ως θεραπεία για ενήλικες που ζουν με HIV/AIDS


Σε ένα νέο, διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της φυσικής άσκησης σε ενήλικες που ζουν με HIV/AIDS μετέχει το ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για το σχέδιο ARIE, που υλοποιείται με τη συμμετοχή 6 χωρών (Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβενία), 7 οργανισμών και περισσότερων από 30 εμπειρογνωμόνων. Το σχέδιο, ακολουθώντας τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ αναφορικά με τον αθλητισμό για όλους, φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή υπό θεραπεία ατόμων που ζουν με τον ιό HIV σε αθλητικές δραστηριότητες και σωματική άσκηση.

Το έργο σκοπεύει να προωθήσει την εθελοντική συμμετοχή σε σωματική άσκηση σε άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών που ζουν με HIV, μέσα από ένα καινοτόμο και εξατομικευμένο πρωτόκολλο φυσικής άσκησης, αναδεικνύοντας τον θετικό αντίκτυπο της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία της ομάδας-στόχου.

Οι κύριες δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:

– Ανάπτυξη ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου φυσικής κατάστασης για άτομα που ζουν με HIV/AIDS και είναι υπό θεραπεία, ώστε να συμμετάσχουν σε μέτρια/έντονη σωματική δραστηριότητα.

– Εκπαίδευση εκπαιδευτών-επαγγελματιών φυσικής αγωγής και υγείας για την τυποποίηση ενός πρωτοκόλλου φυσικής άσκησης και την εφαρμογή του σε άλλα πλαίσια και χώρες.

– Διοργάνωση δράσεων δημοσιοποίησης, ανοιχτών στο κοινό, με στόχο την ενημέρωση για το έργο και για θέματα όπως η σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της υγείας, η φυσική δραστηριότητα στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, η φυσική κατάσταση και τα αποτελέσματά της σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.

Η σύμπραξη στο πλαίσιο του ΑRIE

ASSOCIAZIONE NAZIONALE PER LA LOTTACONTRO L’AIDS (SINDROME DA IMMUNODEFICIENZA ACQUSITA) SEZIONE LOMBARDA, Ιταλία
ΚΕΘΕΑ, Ελλάδα
CENTRUL PROFILAXIA SRL, Ρουμανία
DRUSTVO STUDENTSKI KULTURNI CENTER, Σλοβενία
ISTITUTO EUROPEO PER LO SVILUPPO SOCIO ECONOMICO ASSOCIAZIONE, Ιταλία
ZIV IR AIDS PAVEIKTU MOTERU BEI JUARTIMUJU ASOCIACIJA, Λιθουανία
BULGARSKA ASOCIACIYA PO SEMEYNO PLANIRANE I SEKSUALNO ZDRAVE, Βουλγαρία

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ