Εθνική Πινακοθήκη και ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Το ψηφιακό αποτύπωμα μιας γόνιμης συνεργασίας


Τη συνεργασία της με το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επέλεξε να προβάλλει η Εθνική Πινακοθήκη στον ιστότοπό της, ως μία από τις δύο συμμετοχές της στο ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνεργασία της Πινακοθήκης με το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ξεκίνησε το 2014 και εξελίχθηκε σε ένα πολύπλευρο και πολυετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μέλη του προγράμματος με αντικείμενο την τέχνη και τα μουσεία. Κατά τη διάρκειά του έχουν πραγματοποιηθεί δημιουργικά εργαστήρια, εικαστικές δράσεις σε πολιτιστικούς και άλλους χώρους, επισκέψεις στις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης, καθώς και επισκέψεις σε άλλα μουσεία. Ψυχή του προγράμματος ο Θανάσης Σπηλιόπουλος, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στις 11 ενότητες του πολύ ωραίου ψηφιακού αφιερώματος που ετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη, μπορεί κανείς να διαβάσει κατατοπιστικά κείμενα για τους στόχους και το περιεχόμενο των επιμέρους πτυχών αυτής της συνεργασίας. Και, φυσικά, να απολαύσει έργα των μελών της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αλλά και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δράσεις όλων των ετών.

Δείχνοντας στα μέλη της Κοινότητας τον δρόμο για να συνομιλούν με την τέχνη ως συνειδητοί θεατές και για να εξωτερικεύονται μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, το συνεχιζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί στη διάρκεια των ετών ουσιαστικό συντελεστή της διαδικασίας απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία.

Με τα εγκαίνια του νέου μουσείου της, η Εθνική Πινακοθήκη σκοπεύει να αξιοποιήσει την πολύχρονη συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ως πιλότο για την εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σε άλλες ειδικές ομάδες κοινού.

Πατήστε εδώ για να δείτε την ψηφιακή παρουσίαση στον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης.